Tidiga kulturella tider

Jag ska berätta lite snabbt och kortfattat om vad tidiga kulturella tiderna är för något, kommer att skriva bland det viktigaste att veta.
Kommer även att visa bilder.

Altamira är en kalkstensgrotta nära platsen Santillana del Mar i norra Spanien där man hittade förhistoriska målningar på grott-väggarna år 1879. Målningarna sägs vara skapade under tidig tid och har fått mycket betydelse bland bildkällorna från förhistorisk tid. På mindre än 5 kilometers avstånd från grottan har man upptäckt flera andra små grottor med stenåldersmålningar, men lika omfattande som Altamiragrottan.

Målningarna av djur och människorna är gjorda i målningar och ristningar. Målningarna är  i svart, rött, gult och lila som föreställer djur och människofigurer.

De flesta grottmålningarna är från cirka år 1000 till år 1500 och har målats av jägare och samlare, som avbildade människor, djur och abstrakta former med mineralfärger. Målningarna gjordes på heliga platser som användes för läkeritualer och ceremo­nier, och för att be om regn, tror Carlos Viramontes Anzures. Människofigurerna på bilden är 20 centimeter höga.

Lascauxgrottan ligger i sydvästra Frankrike som är ett av världens kända grottor. Denna grottan är har en massa olika målningar, ca 500 målningar och 1500 ristningar. Omkring 17000-15000 före Kristus tror man att dessa har skapats. Det man målade och ristade in på den tiden var oftast uroxe, vildhäst, ren, hjort och bisonoxe, men inte bara detta gjordes. Det gjordes även olika mönster och symboler.

Venusfiguriner är kvinnokroppar gjorda av kalksten, serpentin, täljsten, mammutelfenben  och även keramik. Hur man känner igen dessa skulpturerna är enkelt. De är oftast avbildade upprättstående, och ansiktena är oftast utan detaljer och riktade mot marken, de har oftast huvudbonad eller håruppsättning, oftast görs dem nakna och görs oftast tjockare på lår och höfter.

Finns det flera grottmålningar i närheten av Altamira grottan?

Hur kännetecknar man Venusfiguriner?

Comment Stream