#genretävling2014

Ungdomsböcker

Vi tycker att det skulle kunna bli roligt om vi, hela klassen läste olika ungdomsböcker. Därför att det då blir en stor variation på böckerna vi läser, eftersom ungdomsböcker i sig har olika genre, vissa av oss väljer kanske att läsa om sci-fi, fantasy eller kärlek och på så vis blir det intressantare att ha bokprat efteråt.

eftersom en ungdomsbok också oftast riktar sig till, eller är skriven ur perspektivet av en tonåring så kan man lättare förstå sig på boken och personerna i den. det blir en mjukstart på terminen att kunna välja lite friare gällande vilken genre som tilltalar dig.

Vi har allihopa läst olika sorters ungdomsböcker och vi allihopa tycker om att läsa ungdomsböcker, och här är lite exempel:

14 år till salu - Caroline Engvall

Denna boken handlar om den 14åriga Tessans egna historia. Hon lever ett ganska vanligt liv som alla andra. Hon är en duktig tjej som sköter skolan och har många vänner. Hon tillbringar mycket av sin tid i stallet som är hennes största hobby. Men en dag förändras allt, från jätte bra till skit. Påväg hem från stallet blir hon våldtagen av en jämnårig kille. Hon lägger skulden på sig själv och berättar inte för någon. Hon ser inget värde i sig själv längre, hennes kompis gör så de börja sälja sig för pengar och allt börjar gå helt åt skogen. Tessan dras in i en väldigt ond cirkel och hela hennes liv blir en röra. Hon säljer sig själv gång på gång för att straffa sig själv. Även när hon byter skola och försöker komma bort från allt hittar de henne och fortsätter göra hennes liv till ett helvete. Ingen ser hur hon mår och ingen märker något. Hur ska hon komma ut ur detta?

Wallflower - Stephen Chbosky

Boken Wallflower tycker vi är en bra ungdomsbok och den handlar kortfattat om Charlie under hans första år på high school. Han är blyg och iakttar istället för att deltar men det ändras när han träffar Sam och Patrick, då visar de honom hur man lever livet. Men han har även ett hemskt minne av när hans moster dog när han var litet som får honom att undra...

Förr eller senare exploderar jag - John Green

Ungdomsböckerna är tillägnade ungdomar och unga vuxna. Vi kan känna igen oss i innehållet som ofta anknyter till beteendevetenskap. Vi kan diskutera innehållet när vi läst boken antingen efter varje lektion eller när vi kommit en bit i boken. Varje elev (som vill) kan berätta en händelse ur boken utförligt och eleven själv eller klassen tillsammans kan reflektera över innehållet.

Av: Matilda, Saga, Olivia, Julia

Comment Stream