Woeste citaten

en fotos

Woesten, Kris van Steenberge, Uitgeverij Vrijdag, 2013

Vleugels

"Vooral de tralies verleren gekooide vogels het vliegen" (p.52) In eerste instantie vond ik het citaat raar geplaatst, maar na het een paar keer opnieuw gelezen te hebben kreeg het zijn vorm en stond het perfect op zijn plaats. Deze ene zin past perfect bij de titel van dit deel en verwoordt waar het eerste deel Vleugels over gaat.

Stephan Vanfleteren

Deze foto doet me denken aan de boom van Elisabeth. Voor haar voelde deze als haar speciale thuis bij het water.

Splinters

"Buiten in de vrieskou bevroren al zijn vragen tot een vormeloze blok ijs." (p.156)Doorheen het deel Splinters leerde je Guillaume als lezer beter kennen. Meestal vond ik hem een vreemde meneer en kon ik mij niet echt inleven in zijn personage, maar bij dit ene citaat had ik voor de eerste keer medeleiden met Guillaume.

Stephan Vanfleteren

Deze foto geeft perfect weer hoe de oorlog als een beest over de mensen heen kruipt. Het doet me denken aan de scène wanneer iedereen bij elkaar moet komen om te vertrekken naar de oorlog.

Geboden

"Een toon zegt zoveel meer dan duizend letters." (p259) Ik vind dat dit citaat perfect bij Nameloos past, dan vooral in de letterlijke betekenis. Hij kon niet praten, maar voor zijn dierbaren waren zijn tonen veel meer dan alleen maar een poging tot spreken of een paar rare klanken.

F.Claus

Deze foto doet me denken aan Nameloos. Hij leefde altijd in de schaduw van zijn sluier. Van zijn uiterlijk zag je het niet, maar vanbinnen was hij een mooie, slimme en vriendelijke jongen. Net zoals bij deze schaduw zie je niet wie de persoon echt is.

Bevelen

"Toen kwam hij uit het niets." (p321) Na het lezen van deze zin en de zinnen die hier op volgde, was ik geshoqueerd.  Hoewel ik als lezer deze scène al eerder  gelezen had bij zijn vader, was het mij de eerste keer niet opgevallen dat de man die Guillaume geholpen had zijn eigen zoon was. Dit vind ik een van de zieligste scène's omdat dit de laaste keer was dat Guillaume zijn eigen zoon nog heeft gezien zonder dit zelf te beseffen, want vlak hierna wordt Guillaume zelf doodgeschoten.

Carl de Keyzer

Deze foto sluit aan bij mijn citaat. Het doet me denken aan de scène waarin Guillaume zijn zoon op het veld probeert te redden, zonder te beseffen dat hij zijn eigen zoon redt. Langs hem liggen zijn dode kameraden.

Tweezaam

"Men heeft hem ooit bij me weggehaald met een kar, hij is op dezelfde manier teruggebracht." (p.349) Deze zin pakte mij. Nadat Valentijn een paar delen terug op de kar vertrokken was, was hij ook verdwenen uit het leven van Nameloos. Maar nadat ze elkaar na al die jaren terug zagen, was de band tussen de broers nog altijd even sterk. Dat ze nu beiden met hun gebreken zitten, maakt hun band alleen maar nog sterker.

Stephan Vanfleteren

Deze foto doet me denken aan de scène waarin de twee broers Hendrik bezoeken. Doorheen heel het verhaal was Hendrik altijd voorgesteld als een knappe jongeman, maar in dit laatste deel gaat dit beeld teniet.

Comment Stream