Qulan

"Qulan" är en mini fotbollsplan på teg centralskolan i Umeå. Det används av många elever och av andra ungdomar (ibland av vuxna) i närheten för att ha kul och köra fotboll.  Den har även 4 basketkorgar, 2 på varsin sida så att man kan köra 2 matcher samtidigt. Mittlinjen på fotbollsplanen används då som avdelare mellan planerna. Hela ytan är täckt av konstgräs och en sarg. Bakom fotbollsplanen finns det även en liten lekpark med en klätterställning och en stor gunga som ibland kallas för en kompisgunga där man kan sitta flera personer i den. Det är inte bara eleverna på teg centralskola som använder multianläggningen. Även privatpersoner har tillgång till den på kvällar och helger.

Qulan som är en multianläggning byggdes för att främja spontanidrott. Kommunens arbetsutskott beviljade ett bidrag på 4.8 miljoner kr för uppförandet av anläggningen. Den invigdes i juni 2006 genom en liten ceremoni med bland annat tal och musik från skolans musikklasser, men den började planerades redan år 2004.

Qulan är en en av Sveriges första näridrottsplatser för spontanidrott och den är väldigt viktig för att få barn och ungdomar att röra på sig. Istället för att eleverna blir stillasittande på rasterna kanske dom rör på sig mer, även elever som inte aktivt deltar är ute och tittar på eller kanske promenerar runt området. Många elever har upplevt att skolans miljö har blivit trevligare och roligare att vistas i. Eftersom Qulan ligger vid nära Riksvägen så fins det ett stort nät för att hindra fotbollar från att sparkas ut på vägen. Det händer dock ibland att bollen flyger över och träffar vägen och rullar iväg, och då får den som sparkade iväg den gå och hämta den.

För min egen del så brukar jag inte delta ofta i aktiviteter men jag brukar kolla på när andra i min klass eller andra klasser kör fotboll och ibland basket.

En länk till tegcentralskola finner du här

Comment Stream