De Amish

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar wie zijn ze nou eigenlijk?

Oprichting

De Amish is opgericht door de Zwitserse Jakob Amman. Jakob keerde de Mennonieten de rug toe omdat hij hun leer te streng vond, en begon een eigen Christelijke gemeenschap: de Amish. De Amish vestigden zich op het Zwitserse platteland, maar toen ze niet veel later vervolgd werden trokken de Amish naar Amerika en vestigden zich daar.

Leer

De Amish geloven dat God de enige is die beslist of je in de hemel komt of niet. En dat het belangerijk is om goed te leven. Toch vinden ze dat je niet kunt zeggen dat je naar de hemel gaat, dit zou hoogmoedig zijn. Een ander belangrijk aspect van hun leer is de soberheid, de Amish proberen zo sober mogelijk te leven en niet mee te gaan met de modernisering.

Het leven

Tot hun 14e jaar gaan de kinderen naar school, hierna gaan de meisjes in huis helpen en de jongens op het land werken. Op hun 16e begint voor de jeugd de rum springa. Dit is de periode van hun 16e tot hun 18e waarin ze kennis mogen maken met de rest van de wereld, door bijvoorbeeld auto te rijden of een mobieltje te kopen. Na deze periode moet de jeugd beslissen of ze bij de gemeenschap wil horen en zich laten dopen. De volwassen mannen gaan werken op het land en de vrouwen  in huis. Een ander belangerijk onderdeel van het leven van de Amish is het t

S

Comment Stream