Insuline

Glucose is de brandstof voor alle lichaamscellen. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt in de alvleesklier en ervoor zorgt dat de glucose uit onze voeding vanuit het bloed door de cellen kan worden opgenomen. Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die de verschillende processen in het lichaam regelen.

Insuline regelt de glucose-stofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling. De naam insuline komt van het Latijnse woord voor eiland (insula). Insuline wordt immers gemaakt in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. De plaatsen waar niet geïnjecteerd mag worden zijn;

• Een te opereren of geopereerde arm, been of buik.
• Door vocht gezwollen of trombose gebied.
• Verlamde ledematen.
• Plaatsen die hard aanvoelen.
• Plaatsen die rood of blauw zien.
• Arm of been met een shunt of infuus.

er zijn diverse soorten insuline, die vooral verschillen in werkingsduur: van kort tot langwerkend, en mengsels daarvan. Op basis van de zogeheten werkingsprofielen zijn daardoor meerdere injectie-schema's mogelijk. Langwerkende insulines hoeven minder vaak op een dag te worden gespoten dan kort- of snelwerkende insulines.

  • Een insulinepen. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, maar meestal horen bepaalde pennen bij een bepaald merk insuline. Als u een pen heeft met een TNO-verklaring of een CE-certificaat, kunt u ervan uitgaan dat de pen technisch goed is. Bij de meeste pennen kan de ampul met insuline verwisseld worden. Er zijn ook wegwerppennen. Sommige pennen laten bij het instellen bij elke eenheid een klikje horen; handig als u slecht ziet. Er zijn pennen met een naaldloos injectiesysteem. Bij sommige pennen is na te gaan hoelang geleden u een bepaalde dosis heeft gespoten.

Comment Stream

3 years ago
0

Goed gedaan