warme zorg

mensen met een beperking

omdat bij dementerende mensen een grote achteruitgang is van hun geheugen, hebben ze ook last van angstgevoelens en onzekerheid. warme zorg probeert door een zo goed mogelijk vertrouwde omgeving die ook goed is aangepast aan de wens van de clieënt deze gevoelens te voorkomen of te verwerken. hierbij wordt ook goede begeleiding gebruikt.

kenmerken van warme zorg en de werkwijze van de begeleiders:

 • Nabijheid: Het is voor een dementerende oudere belangrijk dat de hulpverlener weinig afstand neemt en niet bang is voor lichamelijk contact zoals een knuffel.
 • Herkenbaarheid: De omgeving van de dementerende dient vertrouwd en rustgevend te zijn. zoals niet steeds andere begeleiders maar gewoon altijd dezelfde begeleider.
 • Huislijkheid: Er moet een huislijke sfeer gecreëerd worden. Er dienen zo weinig mogelijk regels te zijn. Dagelijks wordt een herkenbare dagindeling gemaakt. hierbij dient de begeleiding gevende mee te helpen
 • Vrijheid: Voor bewoners die zich nog goed zelf kunnen bewegen is het belangrijk dat zij de vrijheid hiervoor krijgen. als begeleider moet je deze mensen dus ook de ruimte geven voor als ze zelf hun kopje koffie willen maken dan laat je ze dat ook doen
 • Familie: Er hoort ruimte te zijn voor de familie. De band tussen de dementerende en zijn familie is erg belangrijk. Voor de familie moet er gelegenheid zijn om mee te helpen in de zorg.
 • de doelgroep en het doel van warme zorg is voor ouderen die aan het dementeren zijn. warme zorg is geschikt voor mensen met een lichte dementie tot zeer ernstige dementie. dit wil zeggen dat warme zorg toepasbaar is voor elke vorm van dementie.

  bij iemand met dementie zou je nog steeds leuke activiteiten kunnen doen. zoals een oud liedje zingen die hun in hun kindertijd werd gezongen. dit kan leuke herinneringen oproepen waarbij de dementerende persoon plezier van krijgt. dit past goed bij warme zorg want als begeleider hoor je goed close te zijn met je cliënt.

  door deze methode breng je de cliënt en begeleider dicht bij elkaar dat ze een hele hechte band kunnen krijgen. zo is er ook meer succes omdat de cliënt de begeleider volledig vertrouwt en andersom ook.

  mijn mening over deze methode is wel goed. daarom heb ik ook voor deze methode gekozen. ik denk dat dit het meest effectieve methode is als je over dementerende ouderen praat. het is geschikt voor ouderen met een lichte dementie tot een hele ernstige dementie.

  ik zou zelf niet met deze methode willen werken omdat ik later als beroep niet met oudere mensen wil werken. maar buiten dat lijkt dit mij een hele goede manier voor omgang met dementerende ouderen.

  Comment Stream