Een roman, zo nu en dan

Zomerhuis met zwembad

© 2011 Herman Koch

Anthos|Amsterdam

'Vuile klootzak! Hoe durf je? Hoe durf je?'

Judith Meier, de weduwe, met een stem als een getrainde zangeres riep Marc Schlosser toe. De huisarts die misschien wel of misschien niet opzettelijk heeft gezorgd voor de dood van haar man, Ralph, kwam aan op de begrafenis. Ze beende op hem af met vervolgens een halve minuut stilte. Hij dacht dat zij hem ging slaan, maar dat moment kwam niet.

Hoe anders een eindeloze stilte laten blijken door de woorden 'time goes slowly, so slowly' ? Daarom koos is voor een lied van Madonna namelijk 'Hung up'. Ik kan me goed inbeelden dat die stilte van dertig seconden een eeuwigheid lijkt te duren voor Marc. Vandaar heb ik gekozen voor dit liedje. Ook omdat de inhoud ervan goed te linken is aan de rest van het verhaal, past dit lied perfect.

Het lied gaat over wachten op iemand en verlangen naar iemand. Met al de 'affaires' die in dit boek voorkomen, komt het dus wel wat overeen.


Wat een zwaar leven...

Als huisarts, zegt Marc, word je voor alles uitgenodigd. Hij ziet dit als de schaduwkant van zijn beroep. Telkens hij naar een voorstelling moet, ziet hij hier enorm tegenop. Hij vindt deze altijd enorm lang duren en probeert vaak smoesjes te verzinnen. Wanneer de voorstellingen gedaan zijn is hij steeds enorm opgelucht.  

Je mag niet kreunen of zuchten tijdens een toneelvoorstelling.

Daarom heb ik gekozen voor het heel erg sarcastisch klinkend lied van Brigitte Kaandorp. Zij zingt 'Ik heb een heel zwaar leven'. Ze zingt ook dat ze vaak afzegt, wat ook past bij de gedachtegang van het hoofdpersonage, meneer Schlosser. Dit past perfect bij het fragment door het sarcasme. Marc krijgt veel uitnodigingen, maar ziet deze als een marteling. Hoewel een normale mens deze zou zien als vriendschappelijke gebaren en ze heel erg zou appreciëren.

Liar

Marc Schlosser wil zo weinig mensen mogelijk doorverwijzen naar het ziekenhuis. Zo geeft hij vaak niet het juiste advies aan zijn patiënten. Zo komt de zwaarlijvige ex-staatssecretaris langs in zijn praktijk en geeft hij, alwetend dat ze met haar huidige levensstijl niet lang meer te leven heeft, een recept uit een tijdschrift. Een niet zo'n gezond recept...

Hij liegt om mooie cijfers te verkrijgen voor de gezondheidsadministratie, maar dit is destructief voor zijn patiënten. Marc lijkt zich hier niet al te veel van aan te trekken. Hoewel de mensen denken dat er iets mis is, zijn ze gewoon blij wanneer hij zegt dat er niets aan de hand is. Hij zegt wat ze willen horen, maar dat is meestal niet de waarheid. Hij is een leugenaar.

Daarom koos ik voor het bovenstaande liedje: Liar van ONE OK ROCK.

Een vonk die letterlijk overspringt

Marc en Caroline gingen met hun twee dochters naar een feestje van de familie Meier. Toen werden de kinderen voor het eerst aan elkaar voorgesteld. De drukke, luidruchtige Thomas zat in het hoekje voor de plasmatelevisie. Maar zijn anderhalf jaar oudere en tevens niet onknappe broer, Alex werd voorgesteld aan Julia, de dochter van Marc. De vonk tussen hen was echt, hoewel Julia dat niet meteen wilde toegeven.

Daarom koos ik voor het liedje 'Firework' van Katy Perry. Er was niet enkel een klik tussen Alex en Julia. Ook Thomas en de jongste dochter van Marc, Lisa konden het goed met elkaar vinden. Erger nog, Marc verdenkt Ralph ervan zijn vrouw te versieren. Maar wanneer op het feestje het zomerhuis van de Meiers wordt aangehaald, wil Marc graag op vakantie gaan naar ergens in de buurt van hen. En dat om de vrouw van Ralph te kunnen zien.  

Zomerhuis

Omdat de titel van het boek 'zomerhuis met zwembad' is en dit centraal staat in de verhaallijn, heb ik gekozen voor een lied dat me hier het meest aan doet denken. Hoewel het boek op zich niet heel vrolijk is, komt het toch steeds terug op wat er daar gebeurd is. Vooral negatieve dingen komen in het boek voor: Marc die vreemdgaat, Ralph dat gewoon een vieze man is en het drama dat Julia moet doorstaan.

Als fragment heb ik bij het gevoel van dit liedje gekozen voor de leuke momenten die Alex en Julia met elkaar beleven. Ze spelen aldoor samen. Ze zwemmen samen, ze pingpongen met Thomas en Lisa erbij. Zij willen koste wat kost vaarwel zeggen tegen het kamperen en  het zomerhuis niet meer verlaten. Dat gaat in tegen hetgeen hun mama wil. Zij wil zo snel mogelijk weg door het feit van Ralph zijn vieze activiteiten. Maar omdat ze haar kinderen en dan Julia in het bijzonder zo gelukkig ziet, wil ze wel even doorbijten voor hen.

Liedje: Jubel van Klingande

Eigen mening

Dit was het eerste boek dat ik las van Herman Koch, maar hij heeft me aangenaam verrast. Dit boek zit vol met flashbacks, wat het erg interessant houdt. Er zitten ook psychologische en biologische elementen in waardoor je zelfs nog bijleert ook.

Ik vind zijn schrijfstijl heel aangenaam. Vaak maakt hij gebruik van veel details, maar dit stoorde niet. Het feit dat het hoofdpersonage de ik-persoon is in het boek maakt het enkel spannender. Deze is niet honderd procent betrouwbaar. Hij beticht Ralph ervan naar andere vrouwen te kijken, maar doet dit zelf ook.  Zijn normen en waarden zijn niet van heel groot belang voor hem. Maar we kunnen ons allemaal wel vinden in het idee dat een vader de verkrachter van zijn dochter zou vermoorden als de kans er is, niet dan?

Nele Van De Locht

Comment Stream

2 years ago
0

Titel voldoende. Je lay-out is niet altijd even consequent. Je taal is goed. Toch: waar vind ik een verantwoording van je tekstfragmenten, enkel bij je laatste fragment vind ik argumenten. Je muziekkeuze is oké, maar ik blijf met vragen zitten: is er bij het derde en vierde fragment enkel een link met de titel? Niets meer? Ik mis vooral een link tussen het lied van Katy Perry en de tekst van Koch. Bij je laatste fragment merk ik een zekere tegenspraak of legde je te weinig nuance? 5,5/10