Grm smilja

Hrast crnika

Hrast medunac

Ponovimo...

Klikni mišem na sliku i otvorit ćeš umnu mapu!

Provjeri što si naučio...

Klikni mišem na sliku i odigraj igru vješala!

Gospodarstvo primorskih krajeva

Gospodarske djelatnosti vezane za more


Mnoge gospodarske djelatnosti primorskih krajeva vezane su za more: brodarstvo, korištenje morskih luka, brodogradnja, ribarstvo, proizvodnja soli, nautički turizam i dr

Brodarstvo je djelatnost prijevoza ljudi i roba morem. Na našoj obali i otocima mnogo je malih te nekoliko velikih luka. Glavna hrvatska morska luka za prijenos roba je Rijeka, a najveća putnička luka je Split.

Brodogradnja je stara djelatnost primorskih krajeva. Najveća su brodogradilišta u Puli, Rijeci i Splitu.

Ribarstvo je važna primorska gospodarska grana. Uz ribolov, obuhvaća i preradbu ribe te uzgoj morskih organizama (školjkaša i ribe). Veće tvornice za preradbu ribe su u Rovinju, okolici Zadra i Postirama na otoku Braču." –

Proizvodnja morske soli u primorju ima vrlo dugu tradiciju. Najveća je solana kod grada Paga, a dvije su manje kod Nina i Stona.

CVIJET SOLI

Kavijar je poznat kao morska delikatesa i gurmani ga nazivaju kraljem mora, ali vrijeme je da podijeli prijestolje s još jednim izdankom mora – cvijetom soli poznatim i kao „kavijar među solima”.

Za nastajanje cvijeta soli,vremenski uvjeti moraju biti idealni, tj. takvi da cvijet soli može plutati po površini. Zato se proizvodi u srpnju i kolovozu kad morska voda kontinuirano isparuje pod utjecajem jakog sunca. Tanki i krhki kristalići cvijeta soli skupljaju se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer, kad nema vjetra koji bi ih mogao uništiti. Nakon skupljanja cvijet soli stavlja se u plastične posude s rupicama kako bi se ocijedila tekućina te se prebacuje na police na kojima se suši nekoliko dana izložen suncu. Treba ga razgrtati svaka dva-tri sata te ga obvezno unositi u zatvoreni prostor preko noći.

Za više informacija o cvijetu soli klikni mišem na sliku i pročitaj članak Školskog portala.

Turizam je glavna gospodarska djelatnost primorskog prostora. Najistaknutija turistička središta Hrvatske jesu Poreč, Dubrovnik, Rovinj, Opatija, Crikvenica, Hvar, Makarska i dr.

U primorju je rasprostranjen uzgoj vinove loze ili vinogradarstvo.

U užem primorju i na otocima uzgajaju se i posebne – sredozemne kulture: masline, mandarine, naranče, smokve itd.

Stočari u unutrašnjosti primorja i na nekim otocima uzgajaju ovce, a u manjem broju i koze.