Autisme  

Wat is Autisme?

Autisme is een stoornis. Er zijn verschillende vormen van autisme.
Alle vormen worden verzameld onder het wetenschappelijke "kopje" PDD (Pervasive Developmental Disorders). In Nederland spreken we van ASS (Autistische Spectrum Stoornis) of van een pervasieve ontwikkelingsstoornis.

Er zijn drie vormen van PDD:
- Een Autistisch stoornis.
- Het syndroom van Asperger, dit is een vorm van Autisme maar dan zonder taalachterstand.
- PDD-NOS, overige soorten PDD (Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified).De kenmerken van autisme zijn:

  • Een stoornis in het contact met andere mensen.
  • Een stoornis in communicatie en taalgebruik.
  • Dwang naar regelmaat en herhaling
  • Een stoornis in het voorstellingsvermogen.

Wat is de oorzaak van autisme?
Autisme wordt veroorzaakt door een aandoening in de hersenen. Het is een neuro-psychiatrische stoornis. Deze term betekent dat het een hersenaandoening is die leidt tot stoornissen in het gedrag. Bij autisten komt de informatie wel goed binnen, maar wordt het op een andere manier verwerkt dan bij gezonde mensen

De Begaafdheid
Autisme komt voor op alle niveaus van verstandelijk begaafdheid. Echter ongeveer 80% van de mensen met een autistische handicap heeft ook een verstandelijke handicap.

Wat wordt bedoeld met het spectrum van autistische stoornissen?
Geen één autist in hetzelfde, dit komt omdat er verschillende onderdelen zijn van autisme. Dit wordt het spectrum genoemd. Dat spectrum bestaat uit:
1. Autisme, de klassieke vorm
2. Aan autisme verwante stoornissen zoals:
- Syndroom van Asperger
- Multiplex Development Disorder (MDD)
- Pervasieve Ontwikkelingsstoornis

Is autisme erfelijk?
Of autisme erfelijk is, is nu de vraag. Er wordt bij onderzoeken vaak gekeken naar herhalingsrisico binnen families. Uit onderzoek blijkt nu dat een kind uit een gezin dat al een autistisch kind heeft, 75% meer kan heeft op autisme dan uit een gezin zonder autistische broers of zussen. Dit duidt er dus op dat autisme erfelijk is.


Behandeling
Bij de behandeling van een autistisch kind staat aanvankelijk de onderkenning en de acceptatie van de stoornis. Ouders zouden hun kinderen moeten opvoeden zoals het ontwikkelingsniveau van het kind is, zodat het kind niet wordt onder- of overvraagd. Ook structurering van de omgeving en het stapje voor stapje aanbieden van kleine veranderingen helpen in de omgang met het autistische kind. Autistische kinderen hebben vaak gedragsproblemen zoals fobische angsten, paniekaanvallen, agressiviteit, hyperactiviteit, zelfverwonding, enz. Hier kunnen de ouders niet altijd tegen dus vaak worden gedragstherapeuten ingeschakeld. Zij voeren met het kind een gedragstherapeutisch onderzoek uit waarbij de ouders kunnen helpen. Er bestaan nog geen medicijnen die de oorzaak van autisme kunnen bestrijden. Wel kunnen ze bijkomende gedragsproblemen aangepakt worden.

Comment Stream