Γρηγορότερο Internet

By Mike Jericho Ntamoulakis

Γρηγορότερο Internet

Αν και κατ επί το πλείστον η ταχύτητα που συνδεόμαστε στο διαδίκτυο εξαρτάται από το πακέτο που έχουμε προμηθευτεί από τον εκάστοτε πάροχο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πετύχουμε καλύτερες ταχύτητες.

Κάποιοι έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα windows το bandwidth ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως των peer to peer προγραμμάτων (utorrent κ.λ.π) ) απαιτείτε άνοιγμα πόρτας μέσα από τις ρυθμίσεις του ρούτερ για μέγιστη ταχύτητα λήψεων.

Πρώτα απ'όλα θα ήθελα να τονίσω το εξης.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα που κάνει το ίντερνετ γρηγορότερο.

Αν βρήκατε κάποιο πρόγραμμα που υπόσχεται γρηγορότερο internet το πιθανότερο είναι να συνοδεύεται από κάποιο toolbar το οποίο το πιθανότερο είναι να κάνει την σύνδεση σας ποιο αργή ή ακόμα χειρότερα να σας κολλήσει με κάποιο malware ή trojan.

Κάποιες σπάνιες περιπτώσεις προγραμμάτων όπως για παράδειγμα το SG TCP optimizer το οποίο βελτιστοποιεί το TCP πρωτόκολλο είναι άξια αναφοράς αλλά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το περιβάλλον του προτείνω να έχετε κάνει ένα backup το registry και να επιλέξετε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Επίσης ένα άλλο αξιόλογο πρόγραμμα (με διαφορετική φιλοσοφία όμως) είναι το Squid.

To squid είναι ένας caching proxy για browsers και ftp το οποίο μειώνει το bandwidth σε σελίδες που επισκεπτόμαστε συχνά δημιουργώντας cache και βελτιώνοντας τον χρόνο απόκρισης (response times) των ιστοσελίδων .
Επίσης χρησιμοποιείτε ευρέως από πολλούς πάροχους δικτυακών υπηρεσιών παγκοσμίως μιας και βελτιστοποιεί την ροή δεδομένων μεταξύ πάροχου / χρήστη.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε γενικότερα
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα κάποια προγράμματα κατά την εγκατάσταση εγκαθιστούν μπάρες στους browsers με αποτέλεσμα να δημιουργείτε μειωση του bandwidth μιας και ένα από τα μειονεκτήματα τους είναι ότι στέλνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα αναφορές στους δημιουργούς του με αποτέλεσμα να βλέπουμε παράθυρα διαφημίσεων στον υπολογιστή μας.
Επίσης προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην επιλογή των extension και addon που χρησιμοποιούμε στο browser, κάποιες φορές μπορεί να επηρεάζει δραματικά την ταχύτητα του διαδικτύου.
Η διαγραφή των cookies και του ιστορικού επίσης μπορεί να βελτιώσουν την ταχύτητα του browser.
Τέλος να αναφερθεί ότι κάποιοι browsers είναι γρηγορότεροι από κάποιους άλλους και αν και είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής, τα ηνία τα έχει το Google Chrome.

Βελτιστοποίηση της ταχύτητας από τα Windows
Τα windows έχουν κάποιες επιλογές οι οποίες αν ρυθμιστούν σωστά μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε αρκετά την ταχύτητα μας στο διαδίκτυο.

Reservable Bandwidth
Τα Windows 7 αν δεν ρυθμιστούν χειροκίνητα κατακρατούν 20% του bandwidth μας για προσωπική τους χρήση.

Αυτό γίνετε περισσότερο για να επικοινωνούν ευκολότερα με τους διακομιστές της microsoft για ενημερώσεις των windows, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτόματα μείωση του bandwidth κατά την εγκατάσταση των windows.

Για να αλλάξουμε την ρύθμιση πηγαίνουμε στο Start / Search programs and files και ανοίγουμε τα windows policies πληκτρολογώντας gpedit.msc
Από τον group policy editor επιλέγουμε Administrative Templates / Network / QoS Packet Scheduler και κάνουμε διπλό κλικ στο Limit Reservable Bandwdith
Όπως βλέπουμε στο παράθυρο που θα ανοίξει η επιλογή είναι απενεργοποιημένη (που σημαίνει ότι τα windows κρατάνε το 20% του bandwidth για προσωπική τους χρήση.
Ενεργοποιούμε την επιλογή Enable και αφήνουμε το bandwidth limit στο 0%
Πατάμε ΟΚ και κλείνουμε τον policy editor.

...