Katy Perry

Nikolina Skeledžija

Rodno ime  Katheryn Elizabeth Hudson Rođena  je 25. listopada 1984.g. Po zanimanju je  kantautoricaI. Svira  gitaru.Djelatno razdoblje joj je od 2001. – danas

Katy Perry je prvi album, Katy Hudson, izdala 2001. godine. Radi se o albumu kršćanske glazbe, kojeg je Katy izdala pod svojim rodnim prezimenom Hudson. Nakon objavljivanja tog albuma pridružila se grupi The Matrix i snimila album The Matrix, koji je objavljen tek 2009. godine. Zatim je godine 2004. snimila (nikada objavljeni) album Katy Perry, s kojega su dvije pjesme dane Kelly Clarkson za njen četvrti studijski album. Godine 2007. Perry je izdala svoj prvi EP - Ur So Gay.

Drugi studijski album, One of the Boys, izašao je 17. lipnja 2008. S njega su skinuta četiri mega uspješna singla: "I Kissed a Girl", "Hot N Cold", "Thinking of You" i "Waking Up in Vegas". Album je postigao veliki uspjeh dosegavši dvostruku platinastu nakladu (preko 2.000.000 prodanih primjeraka).[1] "Hot N Cold", drugi singl s albuma, izašao je 9. rujna i dospio u top 5 u SAD-u , te je postao jedna od najprepoznatljivijih pjesama 2008. godine. Treći singl s albuma bio je "Thinking of You", ujedno i njena prva balada, koja je došla u top 30 te tako postala jednina njezina pjesma koja se nije našla među top 10. Četvrti singl "Waking Up in Vegas" postao je novi hit te je dosegao broj 2 u Kanadi te je dospio u top 10 u SAD-u. Izdaje i svoj novi album naziva Teenage Dream koji je oborio rekord za ženske izvođače te se Katy s pet singlova koji su došli na broj 1 izjednačila sa Michaleom Jacksonom. Pjesme koje je taj album iznjedrio su redom: "California Gurls", "Teenage Dream", "Firework", "E.T.", "Last Friday Night (T.G.I.F.)", "The One That Got Away", "Part of Me" te "Wide Awake".