Wat is Tackk?

Met Tackk maak je snel een pagina met tekst en allerhande media die je al dan niet publiekelijk online zet. Je kunt de pagina na publicatie gewoon aanpassen. De veranderingen worden direct doorgevoerd in je gepubliceerde pagina. Behalve rechtstreeks online zetten, kun je de pagina ook printen, opnemen in je eigen website of blog via een embedcode of delen via allerlei sociale media platforms. Je kunt zo'n pagina gewoon voor privé maken, maar ook voor je werk en zeker in het onderwijs kun je vast toepassingen bedenken: een opdracht voor je leerlingen maken of je leerlingen Tackk laten gebruiken om bijvoorbeeld de resultaten van een opdracht te presenteren. Kijk vooral ook bij de speciale info voor het onderwijs.

Wat zet je op je pagina?

Je kunt behalve tekst audio, video, knoppen, kaarten, formulieren of andere media via een link invoegen zoals van een Flickr-account. Aan de rechterkant van je scherm heb je allerlei mogelijkheden om de layout van tekst en beeld aan te passen. Dit wijst in het algemeen voor zich. Ik leg hieronder kort uit hoe je een pagina kunt vullen met materiaal.

Hoe plaats je inhoud?

Je maakt soort vakjes met teksten en beelden door met je muis over de pagina te zweven en te wachten tot je een stippellijn met een plus-teken erin ziet verschijnen. Klik op die lijn en kies wat je in dat vakje wilt hebben. Een koptekst (headline) gewone tekst, beeld, audio etc. Een eenmaal geplaatst vak met inhoud kun je overigens weer weghalen door te klikken op het radartje naast het desbetreffende vak. Je ziet dan onder meer een prullenbak. Klik erop en weg is je vak met inhoud.

Wil je de vakjes met inhoud naar boven of beneden verplaatsen? Zweef met je muis over  de inhoud van het vak en klik links op de pijltjes naar boven en beneden.

Voorbeeld 1 - Foto: Tackk

Met het derde knopje op de balk 'photo', kun je foto's invoegen die in een diavoorstelling worden getoond. Je kunt kiezen uit beelden van Tackk zelf (zoals de dierenfoto's hieronder). Maar je kunt ook beelden uploaden van je eigen computer of van Instagram.

Voorbeeld 1a - Foto: Instagram

Dat gaat er in als- en met koek na héérlijk anderhalf uur racen met @dagjevaren (En geen enge ziekte dat witte: Ik verf in korte broek :-))

Voorbeeld 2 - Media: beeld

Onderstaande beelden heb ik ingevoegd via de knop 'Media'. Dit knopje met een plusteken zie je wanneer je op het 'radartje' klikt aan de rechterkant. Er verschijnt een zwarte werkbalk en met het tiende knopje 'Media' maak je een link naar media elders. In dit geval drie keer een link naar foto's op mijn Flickr-account. Maar dit kunnen even zo goed beelden van internet zijn (denk aan de rechten.) Tackk maakt er vervolgens zelf embed-code van waardoor het beeld verschijnt op je pagina. Het verschil met de optie 'photo' is dus dat foto's via 'photo' verschijnen als diavoorstelling. Met 'Media' voeg je foto's stuk voor stuk in.

Voorbeeld 3 - Media: Video

Een filmpje plaatsen, bijvoorbeeld van Youtube, gaat eenvoudig: opnieuw via het knopje om media in te voegen (met het plusje, de laatste op de werkbalk) plak je de link van de url van het filmpje erin. Je kunt ook het knopje met het videocameraatje op de werkbalk gebruiken. Dan krijg je meteen de keuze uit bekende platforms als Youtube, Vimeo, Vine, Instagram en daarnaast nog 20 andere. De manier waarop je video op je pagina verschijnt, is m.i. hetzelfde als wanneer je het 'Media' knopje gebruikt.

Voorbeeld 4 - Kaart

Met het zevende knopje op de werkbalk, het Google Maps-symbool, kun je een kaart invoegen. Je geeft een locatie op, bepaalt het zoompercentage, en Tackk zorgt voor de rest.

Voorbeeld 5 - Emailformulier

Als laatste voorbeeld een e-mailformulier (de negende knop op de balk, met het envelopje). Hiermee bied je bezoekers van je pagina de mogelijkheid een email naar je te sturen.

Publiceren

Ben je tevreden, dan kun je je pagina publiceren (online zetten). Klik rechtsonder op 'Publish Tackk' en kies uit de mogelijkheden van allerlei platforms via welke je je pagina zichtbaar wilt krijgen: o.a. via Facebook, Pinterest, Google+ en Linkedin of vermeld je pagina via Twitter, email of bijvoorbeeld op je website via '<Embed>. De embed optie  heb ik gebruikt om deze pagina hier op mijn blog te plaatsen. En wil je er een poster of flyer van maken, dan kies je voor 'Printen'. Helemaal onderaan zie je de url waar je pagina via Tackk beschikbaar is. Deze heb ik gebruikt om de link naar deze pagina in het intro van deze blogpost te maken.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen?

Gebruik het emailformulier in voorbeeld 5 hierboven :-) Ik wens je verder veel plezier met deze handleiding. En heb je iets gemaakt voor in de les? Meld het hieronder in het commentaarvak. Want delen is het nieuwe hebben nietwaar?

Comment Stream