1. zadatak

Uočiti namirnice kontaminirane različitim gljivama

U domaćinstvu ili na tržnici pronaći plod voća ili povrća s prevlakom koja upućuje na prisutnost gljive.

Opisati simptome: izgled ploda i prevlake.

U "Atlasu gljiva" odaberite fotografiju koja je najsličnija simptomima. Pročitajte opis fotografije i predložite o kojoj je gljivi riječ.

Atlas gljiva

Your message...

Smeđa trulež na plodu breskve - Simptomi koje uzrokuju vrste roda Monilinia na zrelim plodovima koštičavog voća vrlo su slični. U povoljnim uvjetima, nedugo nakon infekcije, na plodovima se pojavljuju udubljene, vodenaste pjege koje se vrlo brzo šire, a plod postaje mekan i maceriran. Na površini pjege gljiva počinje sporulirati što je vidljivo u vidu nakupina na plodu, tzv. „jastučića“, prevlake koja u potpunosti može prekriti plod. Jastučići mogu biti smeđe-žute, smeđe-sive, bjeličaste ili sive boje. Takvi zaraženi plodovi najčešće se smežuraju, te predstavljaju izvor zaraze za plodove i listove s kojima se dodiruju.

Pepelnica jabuke i simptomi na plodu - U nekih sorti može doći do napada na mlađim plodovima. Prevlaka nije intenzivna, već se uočava kasnije, nakon prestanka zaraze. Na pokožici ostane mrežasta navlaka kao posljedica djelomičnog odumiranja pokožice ploda što umanjuje kvalitetu (boju) plodova.

Smeđa trulež ploda jabuke - Smatralo se da je ova vrsta parazit rana i oštećenja. Međutim do infekcije može doći i kroz neoštećeno tkivo, ali u takvom slučaju sudjeluje veći broj spora uz povećanu relativnu vlagu ili prisutnost kapljica vode. Samo mali broj spora uspijeva izazvati infekciju pa je broj infekcija uvijek manji kod neoštećenih plodova nego kod plodova koji su oštećeni. Do zaraze može doći u polju, ali isto tako u hladnjači, od zaraženih plodova, naročito pri višim temperaturama. Na kožici ploda jabuke i kruške razvije se smeđa pjega ispod koje je tkivo smeđe. Pjega se širi zahvaćajući veći dio ili čitav plod. Na plodu nastaju koncentrično poredani žuto-sivi jastučići (sl. 4). Napadnuti plodovi koji ostaju na stablu ili otpadaju i prezimljuju na zemlji glavni su uzrok zaraze.

Osim spomenutih simptoma u skladištu kod jabuka se još javlja i crna ili sterilna monilija – monilia sterile (sl. 5). Plodovi postaju crni ili tamnoljubičasti, a tkivo ispod kožice je smeđe. Do fruktifikacije gljive ne dolazi. Uzrok ovoj bolesti je Monilia laxa f.sp. mali i sve je češća u intenzivnim voćnjacima jabuke.

Krastavost plodova jabuke - S obzirom da posljednjih godina klimatske prilike pogoduju širenju te bolesti u polju ona se javlja i u skladištu na plodovima jabuka i krušaka. Do zaraze dolazi u polju, nakon čega se plodovi sa simptomima ili u stadiju inkubacije unesu u skladište. U slučaju kada se unose zaraženi plodovi na kojima se još ne pokazuju simptomi, tijekom skladištenja pojavit će se crne pjege na kožici.

Siva plijesan jabuke - Ova gljiva je parazit rana i može se naseliti kako na jabuke, tako i na kruške, mada se češće javlja na kruškama. Katkad izaziva i štete u voćnjaku. U skladištu izaziva trulež mesa. Lezije su obično nepravilna oblika, svjetlosmeđe zahvaćajući sve veći dio ploda, a tkivo postepeno postaje mekano (sl. 8). Nakon vađenja iz hladnjače na površini zaraženih dijelova nastaje obilna fruktifikacija gljive uz pojavu sive prevlake. Kada je gljiva zahvatila veći dio ploda mogu se u njemu formirati sklerociji. U skladištu se dodirom od bolesnih zaraza prenosi na zdrave.

Comment Stream