The Koyal Group Info Mag på Utrymmet kan göra Astronauter Infertila

Space flight kan göra astronauter infertila, forskare fruktar, och kunde hindra planer för långsiktigt uppdrag till Mars.

Djurförsök har visat att både manliga och kvinnliga fortplantningsorgan påverkas av tyngdlöshet.

Det är också troligt att utrymme strålning är skadlig äggstockarna av kvinnliga astronauter och spermieproduktionen av män.

Även om de flesta astronauter redan har haft deras familjer när de går in i utrymme, gäller NASA så att det erbjuder nu ägg och spermie frysning.

Den amerikanska Rymdstyrelsen studerar för närvarande parning inom en grupp möss på den internationella rymdstationen (ISS) fastställa hur allvarligt problemet kan vara.

Tidigare ryska studier har visat att när han- och honråttor skickades upp i rymden 1979 de inte mate alls. En annan studie fann att när manliga gnagare placerades i simulerade tyngdlöshet villkor de kunde inte längre producera spermier.

Dr Joseph Tash, Institutionen för molekylär och integrativ fysiologi vid University of Kansas berättade en konferens i Hawaii för att det var oro att astronauterna kunde uppleva samma effekter.

"Vi har inte riktigt mänskliga data att verkligen avgöra om vad vi ser i djur är översättningsbara till människor. Men vi ser stora effekter på djur,"sade han.

"Och djur som fortfarande hade en stark parning uppmana. Så en manlig astronaut kunde komma tillbaka utan någon förändring i beteende men de kan skjuta blanks och kanske de är omedvetna om finns det ett problem om de försöker för ett barn.

"Det är en potentiell fråga som måste granskas. Säkert föreslår flyg kirurger ner på Johnson Space Center att manliga astronauterna cryopreserve sperma och några kvinnliga astronauter har valt att bevara ägg ifall det är en faktor."

Dr Tash anser att rymdfärder kan störa viktiga kemiska reaktioner som måste hända i kroppen att tillåta reproduktion.

Astronauter betänkande en rad problem när de är på tyngdlöshet i ett tillstånd som kallas "space flight syndrome." Det orsakar massa benförlust och accelererat åldrande celler.

Dr Tash upptäckte att många av de system som stänga i rymdfärder syndrom är kopplade till hormonet östrogen.

Kosmisk strålning kan också vara att skada fertilitet och förväntas öka under de kommande 20 åren eftersom solen går in i ett lugnt skede där det finns färre sol-lindar att hålla strålning av vår galax.

Omkring har 80 procent av manliga astronauter upplevt någon form av rapporterade synnedsättning efter cirka sex till åtta veckor i rymden. Flesta behöver glasögon när de kommer tillbaka till jorden.

Hälsoexperter tror gemensamma effekterna av strålning och mikro-gravitation är ansvarig.

"Testiklarna är kända för att vara en del av kroppen som är mest känsliga för strålning," säger Dr Tash.

"Ögon är den nästa mest känsligt och mycket lång sikt astronauterna kommer tillbaka med ögonproblem. Så det skulle föreslå att testiklarna måste har redan utsatts."

Kvinnliga astronauterna är kända för att vara mer mottagliga för utrymme strålning och allmänt spendera 30 procent mindre tid i rymden.

Mars en uppdraget är för närvarande planerad att landa sin första besättningen på planet 2025, men det har varnat för volontärer att befruktning inte kan vara möjligt i minskad vikt och att ett foster som född på Mars inte kan utvecklas ordentligt.

Astronauter till Mars kommer att utsättas för höga nivåer av strålning, inte bara på grund av längden på uppdraget, mellan sex och åtta månader, men också eftersom de flesta av resan är utanför jordens skyddande magnetfält, skåpbil Allen kuter.

Dr Tash anser emellertid inte att de första rymdturister behöver oroa görs infertila. Virgin Galactic planerar att lansera sin första kommersiella rymdfärder nästa vår.

Comment Stream