Живојин Мишић

Лик и дело

Српски војвода из Првог светског рата и један од највећих српски војсковођа у историји, рођен је 1855. у Струганику код Ваљевске Мионице као тринаесто дете у породици. Као дете био је пастир; у крагујевачкој школи деца су га исмевала због сеоског порекла, није био нарочито добар ђак, тек шести (последњи) разред гимназије завршио је са најбољим оценама и уписао Војну академију. Учествовао је у свим српским ратовима свог доба – у рату против Турске 1876. командовао је једним батаљоном као наредник, у рату против Бугарске 1885. командовао је Дринском дивизијом, док је као стратег и планер директно утицао на повољан исход оба балканска рата. Његово преузимање команде у Колубарској бици у Првом светском рату и ризични потези које је вукао преокренули су њен ток у корист српске војске. После ове битке добио је чин војводе. Једини је био против повлачења преко Албаније. Као начелник Врховне команде командовао је српском војском приликом пробијања Солунског фронта. Умро је у Београду 1921.

На карти испод можете видети где се налази улица која носи име Живојина Мишића у односу на нашу школу, као и улицу Војводе Путника.

Војвода Путник о Мишићу
„Пословима рукује опрезно, а изводи их дрско. Има потребну одлучност у стварима где не сме бити колебања. Иако јак индивидуалиста, не искаче из круга делатности док саме прилике на то изазову. Мишић је велики оптимиста; чак ни у најцрњим приликама не губи веру и наду у побољшање ситуације“.

У ратним приликама Мишић се истицао луцидним проценама ситуације, смелим одлукама, оперативним оптимизмом и енергичним спровођењем у живот донетих одлука. Те особине обезбедиле су му завидно место у српској и светској ратној историји.

"Ко сме, тај и може.
Ко не зна за страх,
тај иде напред"

Војвода Живојин Мишић

Comment Stream

2 years ago
1

👍