Sumpor

Jedna zanimljivost o sumporu je ta da se njegovo ime već spominje u Bibliji.

(izvor: http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/152899315/Yellow_Sulfur.jpg)

BIOLOŠKA VAŽNOST SUMPORA

  • Sumpor kao mineral možemo naći blizu izvora i vulkanskih formacija pa nije čudno da su najveći dobavljači sumpora upravo Italija, Grčka i Japan.
  • Sumpor je bitan vitalni sastojak dviju aminokiselina (cistein i metionin) te tjelesnih stanica. Također se nalazi u keratinu i kolagenu.
  • Sumporna voda uvelike pomaže kod liječenja bolesti kao što su artritis, boli u vratu, leđima i ramenima. Dobra je u detoksikaciji tijela te kod kožnih bolesti.
  • Sumpor je element u našem tijelu koji je od velike važnosti za pravilan metabolizam glukoze.
  • Sumpor se može sintetizirati pomoću sunca u obliku vitamina D3 sulfata i kolesterol sulfata. U organizam ga možemo unositi konzumacijom jaja te nekim biljkama kao što su luk, češnjak i kupus.
  • Znanstvenici su proučavajući došli do spoznaje da ljudi oboljeli od Alzheimerove bolesti gotovo da i nemaju sumpora u tijelu.
(izvor: http://www.med-health.net/images/90400501/image003.jpg)

OSTALA VAŽNOST

Najviše elementarnog sumpora upotrebljava se za proizvodnju sumporne kiseline.

SPOJEVI SUMPORA:

SUMPOROVODIK: laboratorijski reagens u analitičkoj kemiji zbog dobre topljivosti u mnogobrojnim sulfidima

SUMPOROV (IV) OKSID: koristi se za sumporenje bačava (proces gorenja sumporove trake) te u zaštiti namirnica (inhibitor neemzinskog posmeđivanja).

SUMPOROV (VI) OKSID: koristi se za dobivanje sumporne kiseline

SUMPORNA KISELINA: koristi se u umjetnim gnojivima, u kemijskoj industriji, u proizvodnji željeza i čelika i u petrokemijskoj industriji.

Sumpor se u poljoprivredi koristi kao fungicid, ali i kao akaricid. Također se upotrebljava kao lisno gnojivo (biljka upija sumpor putem lista). Tekući sumpor se koristi za suzbijanje pepelnice.

(izvor: http://biology.kenyon.edu/courses/biol112/Biol112WebPage/Syllabus/Topics/Week%2013/SulfurCycle.jpg)

Comment Stream