Soldaat van Oranje 3F

Achtergrond informatie

Soldaat van Oranje - Deze Musical vertelt het waargebeurd avontuur van één van Nederlands grootste helden: Erik Hazelhoff Roelfzema. Zijn verhaal werd in 1977 verfilmd met Rutger Hauer in de hoofdrol en is sinds oktober 2010 te zien als grote musical. U wordt meegenomen langs één van de belangrijkste hoofdstukken van onze vaderlandse geschiedenis en "beleeft" het avontuur over echte helden, hechte vriendschap en een liefde die onmogelijk lijkt.

De opdracht

Eén van de medewerkers van de musical is op het laatste moment ziek uitgevallen. Er zijn zo snel geen vervangers te vinden maar de regisseur heeft via zijn netwerk jou naam opgevangen als enthousiaste medewerker die van aanpakken weet. Jij mag meehelpen met één van de bekendste theaterproducties van de laatste tijd!!! Maar je moet je nog wel goed voorbereiden voor deze taak. Niet alleen voor de rol zelf maar ook voor alles wat er nog omheen geregeld moet worden.

Maak de vragen en zorg dat je optimaal voorbereid bent voor de taak van je leven.

De vragen:

1. De reiskosten mag je achteraf declareren. Samen met twee vrienden spreek je op school af om met de auto naar de theater hangar in Valkenburg af te reizen. Het verbruik van de auto is in de verhouding 1:15 en de benzine kost 1,399 euro per liter.

Zoek de afstand op en reken de reiskosten uit.  

2. Omdat je op de avond van de voorstelling laat klaar bent met werken besluit je om die nacht door te brengen in een hotel. Er zijn twee mogelijkheden dicht in de buurt van de theater hangar.

Optie A is het 'Hotel aan zee'. Voor vier nachten moet je bij dit hotel 432,00 euro betalen. Daarnaast moet je nog 5,50 euro reserveringskosten betalen en per nacht 2,40 euro toeristenbelasting.

Optie B is het 'Hightop hotel'. Voor twee nachten moet je bij dit hotel 213,00 euro betalen. Daarnaast moet je nog 4,50 euro reserveringskosten betalen en per nacht 2,40 euro toeristenbelasting.

Laat met behulp van een verhoudingstabel zien welk hotel in verhouding het goedkoopste is.

3. Onderweg blijk je op de A7 in de buurt van Hoorn geflitst te zijn door de politie. Je hebt bij wegwerkzaamheden 15 kilometer per uur te hard gereden.  Je besluit de boete met je twee vrienden te verdelen in de verhouding 2:3.

Bekijk de link hieronder. Bepaal de hoogte van je boete en bereken met een verhoudingstabel uit hoeveel geld jij voor de boete moet betalen.

4. Wat de musical zo speciaal maakt is dat de tribune waar de bezoekers op hun stoelen zitten te kijken kan draaien. Zo zien de mensen een scene op een set waarna de tribune draait en een andere set in beeld komt. De tribune draait 1,2 meter per seconde. In totaal is de omtrek van de tribune (een cirkel dus) 102 meter.

a. Hoeveel minuten duurt het voordat de tribune 360 graden (helemaal) rond is gedraaid? Maak gebruik van een verhoudingstabel.

b. Voeg een foto van de verhoudingstabel die je bij 4a. gemaakt hebt toe onderaan deze site. Dit doe je als volgt:  

Scroll naar beneden tot bij de 'comment stream'. Schrijf je voornaam op en 'join the stream'. Druk vervolgens op het foto icoontje en voeg een foto van de verhoudingstabel toe die je bij 4a. gemaakt hebt.

5. Op de tribune is ruimte voor 1103 mensen om de voorstelling te bekijken. Er zijn drie rangen. Rang 1, 2 en 3. Op de eerste rang zit je mooi vooraan en kun je alles duidelijk zien. Op de derde rang zit je helemaal achteraan. De verhouding van het aantal plekken per rang is ongeveer 27:3:2. Reken met behulp van een verhoudingstabel uit hoeveel plekken er per rang zijn. Rond verstandig af.

6. Bij vraag 5 staat een plattegrond getekend van de tribune. Op de plattegrond is de tribune 9 centimeter breed maar in werkelijkheid is de tribune 33 meter. Op welke schaal is deze plattegrond getekend?

7. Bij vraag 5 heb je gekeken hoeveel zitplaatsen er per rang zijn. De voorstelling waarin je meespeelt is op vrijdag avond en is helemaal uitverkocht.

a. Bekijk de tabel hieronder en reken uit hoeveel er in totaal is verdiend aan deze voorstelling.

b. Inmiddels is de voorstelling 250 keer op een donderdag gehouden. Als de zaal elke voorstelling uitverkocht was. Hoeveel geld is er dan in totaal verdiend op de donderdagen?

c. Volgens een artikel op de site van soldaat van oranje is de voorstelling nu 1749 keer gehouden. Stel dat er elke dag 1 voorstelling wordt gehouden. Hoeveel heeft deze musical dan in totaal opgebracht? (Tip: bereken eerst het gemiddelde per dag)

8. Je krijgt samen met je directe collega 650 euro voor jullie werk voor de voorstelling. Omdat jij meer uren hebt gewerkt wordt het geld verdeeld in de verhouding 3:2. Je medespeler zegt tegen jou dat ze recht heeft op 275,00. Heeft ze gelijk? Ligt je antwoord toe.

9. Eén van je vrienden heeft stiekem de hele voorstelling gefilmd. De voorstelling duurt dus 3:25 uur inclusief 25 minuten pauze. De tijd dat jij in beeld bent tijdens de hele voorstelling is 1:10. Hoeveel minuten ben jij in beeld geweest?

10. De voorstelling duurt 3:25 uur inclusief een pauze van 25 minuten. Hieronder staat een link waarmee je kunt berekenen hoeveel calorieën je tijdens een activiteit verbruikt. Reken uit hoeveel kilocalorieën je hebt verbrandt met het werk voor de voorstelling. (het werk  valt onder 'backstage medewerker')