'Coach van het jaar 2014' - Louis van Gaal


Toespraak van Louis van Gaal bij benoeming tot coach van het jaar 2014


Ja. Wat moet je dan zeggen. Ik heb een ambivalent gevoel. Ik werd opgebeld twee weken geleden, of drie weken geleden of ik hier aanwezig wilde zijn, door Maurits Hendriks. Ik zeg, maar voetballers worden toch niet gekozen. Waarom zou ik komen? Maar ik vind gewoon dat je aanwezig moet zijn als je genomineerd bent. Dus daarom ben ik hier.

Maar toch heb ik een ambivalent gevoel. Want ik heb eigenlijk met mijn elftal en met mijn staf niets gewonnen. Een derde plaats. Ik heb niets meegekregen van de stemming in Nederland in zes weken of acht weken. Derde plaats. Op het moment dat we uitgeschakeld werden had ik een heel triest gevoel. Omdat ik nog wisselde om voor de winst te gaan. Omdat ik dat gevoel had en we er uiteindelijk met penalty’s er uit gingen.

En hier sta ik dan als coach van een bronzen medaille. En we hebben 28 wereldkampioenen en acht olympisch kampioenen. Misschien heb ik deze prijs wel aan de media te danken.

Waarom zeg ik dit. Ik geloof in de totale mens. En iedere sporter weet dat zijn omgeving meetelt. Het is niet alleen maar ‘het talent’. Het is ook je omgeving die je inspireert en die je soms tegenwerkt. Maar wij hadden een groep van mensen, staf en spelers die maar één doel hadden. En waarschijnlijk heeft u dat gewaardeerd. Dat we tegen de stroom op toch die prestaties hebben geleverd. En dat het team sterker was dan de individuele kwaliteit. En ik dank u daarvoor.

Dank u wel.