Attention Deficit Disorder.

Wat is ADD?

Als je ADD hebt heb je last van een concentratie stoornis. Deze mensen zijn dromerig en hebben veel creativiteit, ze leven vaak in een eigen wereldje. Elk klein dingetje om hen heen kan ze afleiden, en hebben dus moeite om hun aandacht vast te houden. Belangrijke taken worden uitgesteld tot op het laatste moment, veel dingen komen hierdoor niet af en je komt vaak te laat.

ADD is een vorm van ADHD, alleen is er bij ADD geen sprake van hyperactiviteit.

De oorzaak

De onderzoeken naar de oorzaak voor ADD lopen nog steeds. Toch zijn er al een aantal oorzaken bekend.

De hersenen: Onze hersenen zetten ons tot gedrag. Boodschappen worden via elektrische prikkels doorgegeven, maar zenuwcellen sluiten niet altijd aan. In deze open gebieden worden de prikkels doorgegeven via chemische stoffen, deze stoffen noem je neurotransmitters. Hierbij hoort ook het dopamine systeem: verstoringen in dit systeem wordt als een basissymptoom van ADD beschouwd.

Erfelijkheid: Waarschijnlijk speelt erfelijkheid ook een rol, maar dit is nog niet helemaal duidelijk.

Invloed van de omgeving: De omgeving kan NIET de oorzaak zijn van ADD! Het kan wel de gevolgen beïnvloeden.

Aandachtspunten voor de omgang

Het opmerken van ADD word het snelst gedaan bij jonge kinderen, door de manier waarop ze met dingen omgaan. ADD-symptomen verbeteren wanneer de kinderen veel structuur hebben, wanneer je ze activiteiten aanbied die ze interessant vinden, wanneer je we een-op-een begeleid en het goede bedrag beloont.

Omgevingsfactoren zoals opvoeding en onderwijs kunnen ADD NIET veroorzaken of voorkomen. Deze factoren kunnen de gevolgen wel beïnvloeden, zoals de hevigheid van de symptomen.

Voorzieningen

Medicatie

  • Verbetert de concentratie,
  • Minder vermoeid en traag.

Coaching

Tijdens de coaching wordt aandacht besteed aan:

  • structuur
  • planning
  • organisatie.

Ook onzekerheid, zelfbeeld en het uiten van gevoelens is bij ADD vaak een belangrijk thema. Als er sprake is van andere diagnosen naast de ADD dan is de behandeling hier meestal eerst op gericht.

Filmpje

Bronnen

Comment Stream