Cursul dolarului si reuniunea de la Davos

Forumul Economic cursul valutar Mondial de la Davos din Elvetia are o mare imprtata si in ceea ce priveste cursul dolarului in raport cu leul. Mai exact, prin deciziile care se iau la forum acest curs este influentat.

Forumul de la Davos, an de an

In fiecare an are loc Forumul Economic de la Davos, oras de peste 10.000 de locuitori, situat in Elvetia. Anul acesta , forumul a avut loc intre 21 si 24 ianuarie si a reunit unii dintre cei mai puternici si mai influenti oameni de pe planeta. De la sefi de stat, pana la important oameni din domeniul bancar si investitori.

Deci au fost discutii care au inflentat cursul dolarului si bursele din mai multe state. Fiind vorba despre un forum pe teme economice, acesta a influentat si cursul valutar din Romania. Mai exact, leul romanesc a pierdut teren in fata monedei unice europene, dar si in fata dolarului american si a francului elvetian. Cursul dolarului a crescut in raport cu euro in tara noastra. Printre cei care au luat parte la reuniunea din Elvetia s-a numarat si cancelarul german Angela Merkel.

Cursul dolarului si al fancului au crescut

Luna ianuarie a adus si cel mai mare curs dolar-leu si cursului valutar leu- franc elvetian din ultimii trei ani de zile. Astfel, moneda nationala a Elvetiei a crescut la la 5 lei, in raport cu leul. Situatia este ingrijoratoare pentru cei care au credite in franci elvetieni, caci ratele lor la banca au crescut chiar si cu cateva mii de lei. Totul din cauza unui curs valutar care a adus francului o crestere semnificativa. Cursul dolarului, mai crescut,nu a influentat prea mult populatia din Romania.

Decizii luate la Davos

In urma discutiilor de la Davos,s-a stabilit ca Banca Central Europeana, BCE o sa lanseze in luna martie un program prin care sa cumpere active in zona euro in valoare de 60 miliarde euro, in fiecare luna. Programul se va derula pana in luna septembrie a anului urmator. Masura este una de bun augur, pentru reducerea efectelor crizei economice din Europa, care a lovit mai ales tari ca Italia si Grecia. Nici Romania nu a fost ferita, de aceea in ultimii ani au tot fost luate masuri de austeritate, printre care inghetarea salariilor bugetarilor.