Vele hemels boven de zevende

Griet op de Beeck

Fragment 1: 'Jos'

Hierin legt Jos uit hoe Eva al op jonge leeftijd zijn problemen oplost omdat hij te zat is om er iets aan te doen of niet weet hoe hij ze moet oplossen. Ik heb dit fragment gekozen omdat ik me niet kan inbeelden dat meisje van die leeftijd zo veel verantwoordelijkheid op zich neemt. Zij weet precies hoe ze moet reageren op situatie waarop de meeste van ons zelfs op volwassen leeftijd niet de juiste reactie zouden weten. Ze begrijpt precies wat er aan de hand is met haar ouders en behoedt de andere kinderen in haar familie van de waarheid.

'Eva kon kijken alsof ze alles wist'

Het muziekfragment dat ik hierbij gekozen heb is 'Atlas' van Coldplay. Ik vind dat het refrein volledig weerspiegeld wat Eva voor haar vader heeft gedaan toen ze jong was. Zij heeft voor haar vader gezorgd terwijl dit net omgekeerd moet zijn. Zij draagt zijn wereld, zonder haar zou zijn leven al lang in duigen zijn gevallen.

Fragment 2: 'Elsie en Eva'

In dit fragment probeert Eva haar zus ervan te overtuigen dat Walter niet de juiste man is voor haar. Ze vindt dat Elsie eens een risico moet nemen en niet steeds de veilige weg moet nemen. Ik heb dit gesprek gekozen omdat ik mezelf kan identificeren met Elsie. Het is niet gemakkelijk om buiten je 'comfortzone' te treden, want de meeste mensen willen controle over hun leven. En dat zie ik ook in mezelf.

Elsie:' Dan zal ik ook eens to the point komen: wat hebt gij gewonnen met al uw groots en meeslepend leven? En wat weet gij eigenlijk van relaties? Hoe lang zijt gij al alleen?'

Ik vind  dat 'Two Sisters' van The Kinks bij dit fragment past omdat het liedje eigenlijk gaat over een meisje dat jaloers is op het leven van haar zus. Ik denk dat Elsie wel een beetje jaloers is op Eva's leven. Eva is heel avontuurlijk en gooit zichzelf in een relatie, maar Elsie is bang voor wat er zal gebeuren als ze weggaat bij haar man voor haar minnaar voor wie ze overduidelijk is gevallen.

Fragment 3: 'Lou'

Lou, de dochter van Elsie, heeft het gevoel dat er iets niet juist zit tussen haar moeder en vader. Ze heeft opgemerkt dat haar moeder anders is, maar denkt dat haar vader dat niet eens in de gaten heeft. Ondertussen maakt ze zich ook nog zorgen om tante, ze denkt dat Eva niet gelukkig maar durft hier niets over te vragen. Bij dit alles komt nog eens dat ze moeite heeft met vrienden maken op. Ik heb dit fragment gekozen omdat ik me heel goed kan inbeelden dat het niet gemakkelijk kan zijn om niemand te hebben waarmee je over dit soort zaken, kan praten. Ik stel me voor dat ze zich toch wel eenzaam zal voelen.

Dit liedje gaat over iemand die zich zorgen maakt over wat er in de toekomst zal gebeuren met zijn vriend. Ik vind dat dit nummer bij het fragment past omdat Lou zich altijd zorgen maakt om degenen van wie ze houdt. Ze is bang dat Eva en haar moeder misschien voor altijd ongelukkig blijven.

Fragment 4: 'Casper'

In dit fragment denk Casper na over hoe hij zijn leven met zijn vriendin, Merel, zo zou achterlaten om met Elsie te zijn. Hij had Merel beloofd het nog te proberen maar het lijkt soms alsof hij al afscheid heeft genomen. Ondertussen ligt het zijn toekomst in de handen van Elsie en haar man Walter. Hij voelt zich een klein kind omdat alles eigenlijk voor hem wordt beslist. Ik heb dit fragment gekozen omdat ik het gevoel dat Casper ervaart ken van toen ik klein was. Ik was een heel koppig kind en deed altijd het tegenovergestelde van wat mijn ouders me vroegen.

'Het voelt zo onwerkelijk als anderen over je leven beslissen.'

Dit liedje gaat over een vrouw die van twee mannen tegelijk houdt ook al weet ze dat dit verkeerd is. De man met wie ze de ander bedriegt, heeft een speciale plek in haar hart gekregen en nu kan ze hem niet meer opgeven. Casper en Elsie bedriegen eigenlijk allebei hun partner, maar ik vind dat dit liedje beter bij Elsie's situatie past omdat zij niet weg wilt gaan bij haar man. Casper heeft minder problemen bij die keuze.

Fragment 5: 'Eva'

Van het moment dat je dit hoofdstuk uit het boek begint te lezen, heb je door dat dit een afscheidsbrief is. Je weet niet met zekerheid dat Eva zelfmoord gaat plegen tot ze zegt:" Gun mij eindelijk eens zekerheid, de zekerheid van een val van een paar seconden die alles op zal lossen, weg zal nemen, stil zal maken." Ik heb dit fragment gekozen omdat ik verbaasd was dat juist Eva deze uitweg koos. Zij leek door heel het boek zo goed als altijd de controle over haar leven te bewaren en de minste chaos van haar leven te maken. Schijn bedriegt dus blijkbaar en de mensen van wie je het niet verwacht, zijn misschien juist het ongelukkigst.

Ik heb 'Never Let Me Go' van Florence and the Machine gekozen bij dit fragment. Het liedje gaat over de zelfmoord van de schrijfster Virginia Woolf. Ik heb dit liedje gekozen omdat het onderwerp dus wel bij dit deel van het boek past maar vooral omdat je de tekst of het liedje niet moet begrijpen om te voelen dat de sfeer van het lied bij het gevoel past dat het boek bij je oproept.

Comment Stream

2 years ago
0

Een persoonlijke titel ontbreekt, net zoals de bibliografische gegevens en een eindoordeel. Jammer, want de muziekkeuze en argumentatie zijn goed. Je taal wordt enigszins ontsierd door slordige uitschuivers. 5,5/10