Activiteiten begeleiding mensen met een beperking

De activiteitenbegeleiding nu heeft in de loop van de tijd een hoop ontwikkeling mee gemaakt. Vroeger werden mensen met een beperking krankzinnig gevonden. Deze mensen werden dan opgesloten in een opvanghuis, zo ver mogelijk van de mensheid vandaan. Tegenwoordig weten we beter en gaan deze mensen ook gewoon mee met de maatschappij en samenleving.

Geschiedenis

In de Romeinse tijd was het eigenlijk heel gewoon dat een kind met een afwijking of een beperking gedood werd. Nu moeten we daar natuurlijk niet aan denken en het is ook uiterst verschrikkelijk. Vroegers vonden ze dat als je een kind met een beperking kreeg, dat dat een straf was van god. De ouders waren zondig geweest en kregen een kind met een beperking als straf. Soms schrokken ouders zo erg van hun kind (met een handicap), dat ze het kind achterlieten. Die kinderen werden van opgevangen in het klooster. Kinderen waarvan ze dachten dat die konden werken, gingen meestal naar een boerderij. Kinderen met minder geluk moesten vaak gaan bedelen. Rond de twaalfde eeuw ging men mensen met een beperking als gevaarlijk ervaren. Toen werden de eerste ‘’dolhuizen’’ gesticht. Deze stonden er tot en met de veertiende eeuw. Het ging meer om het gedrag dat niet in de samenleving paste, dan van de aandoening of ziekte zelf. In de achttiende eeuw kwamen er steeds meer gespecialiseerde instellingen voor verschillende soorten beperkingen en afwijkingen. Nu werd er steeds meer aandacht besteed aan mensen met een beperking of afwijking.

Activiteiten begeleiding nu

Nu zijn er veel mogelijkheden binnen de activiteitenbegeleiding zoals werkcentra. Hier word mensen met een beperking een zo normaal mogelijke werkplek aangeboden zoals het verpakken van producten. Soms kunnen cliënten terecht bij een normale baan, daar worden ze dan niet voor betaald. Je hebt ook dagcentra, hier hebben de cliënten een combinatie van rust en activiteiten. Een zorgboerderij is een heel goed voorbeeld hiervan. Ondanks dat een regulieren baan niet voor iedereen is bedoeld, word er toch voor iedereen een mogelijkheid geboden om een arbeidsprestatie te verrichten.

Comment Stream

3 years ago
0

goed stuk. Heel erg dat je het zo vroeger was. Ik vind dat dat je het er netjes uit hebt laten zien. ook een leuk plaatje. Gelukkig dat de activiteitenbegleiding nu veel beter is. Goed gedaan!

3 years ago
0

Ik vind het er netjes en overzichtelijk uit zien, en een duidelijke tekst