H.C.Andersen & Den Gamle By

Hans Christian Andersen var en dansk digter og forfatter, der er en verdenberømt for sine eventyr. Han blev født den 2.april 1805 i et værelse i Bangs Boder i Odense.

Det er der, hvor der nu et museum. Hans familie var meget fattige. H.C.Andersen kunne godt lide at spille teater. I 1819 rejste han til København, da han var 14 år gammel.

I 1822-1827 gik han i Latinskole (gymnasium). I 1835 kom der en bog med H.C.Andersens første eventyr. Han skrev også romaner. Han lavede mange eventyrer, som Den Lille Havfrue, Prinsessen På Ærten, Den Lille Pige Svovlstikkerne.

Den Lille Pige Svovlstikkerne

Den handler om et døende barns drømme og håb. Den blev udgivet første gang i 1845. Historien er blevet lavet om til forskellige adaptioner, bl.a. animerede film og  musicals.

En kold nytårsaften prøver en fattig pige at sælge svovlstikker på gaden. Hun fryser så frygteligt, men hun er bange for at gå hjem uden at have solgt noget, fordi hendes far vil slå hende. Hun finder et hjørne af gaden og tænder en af svovlstikkerne for at holde varmen. I gløderne fra svovlstikkerne ser hun forskellige drømmesyn, bl.a. et smukt pyntet juletræ og en overdådig festmiddag. Mens pigen varmer sig ved svovlstikkerne, ser hun et stjerneskud og husker på sin afdøde bedstemor, der havde sagt, at et stjerneskud betød, at et menneske var død og faret til himmels. Mens pigen tænder den næste svovlstik, ser hun sin bedstemor i et syn, den eneste person, der har behandlet hende med kærlighed. Hun tænder endnu en svovlstik for at bibeholde synet af bedstemoderen så længe som muligt. Barnet dør, og bedstemoderen bærer hendes sjæl med ind i himlen. Den næste morgen finder forbipasserende det døde barn på hjørnet af gaden.

Køkken I Den Gamle By

Det er en speciel mad, som hedder Ruskomsnusk eller Snysk. Det er en typisk sønderjysk sommerret, der laves på friske grøntsager.

Ruskomsnusk opskrift: Kogetid: ca. 20 min.   Ikke fryse-egnet200 g magert røget flæsk eller skinke (skåret i små tern)

2 spsksmør

1 løg (grofthakket)

3 gulerødder (i små terninger)

5 kartofler (skrællede og i små terninger)

250 g grønne bønner

½ liter vand eller suppesalt og peber

¼ liter sødmælk

300 g bælgede ærtersmørbolle af:

3 spsk smør og

3 spsk mel

1 stort bdt persille (hakket)

Sådan gør du:

  1. Svits flæske- eller skinketerninger kort i smørret. Kom derefter løg og gulerødder i og rør om.
  2. Bland kartoffelterninger og bønner i og tilsæt vand eller suppe. Krydr med salt og peber. Lad retten koge i 10 minutter.
  3. Hæld mælken ved og bland ærterne i. Bring til kogepunktet og jævn retten med en smørbolle, det vil sige smør og mel rørt sammen og pisket i. Smag til.
  4. Serveres med rigeligt hakket persille. Sennep og rugbrød serveres til.  

Comment Stream