Zorgcentrum de Fryske Marren

Wie zijn er bij ons in dienst?Informatie over het Hart

Het hart in het algemeen:
Het hart is een hol, gespierd orgaan, bestaande uit de hartspier, het hartzakje en de hartkleppen. Het hart word omgeven door het hartzakje. Het hart zelf is door een scheidingswand in een linker en een rechter harthelft verdeeld. Elke helft bestaat uit een boezem en een kamer, die op hun beurt door een hartklep zijn gescheiden.

Het hart is de motor voor de bloedstroom van het menselijk lichaam. Al na een hart stilstand van zes seconden, raakt men bewusteloos en na een hartstilstand van twintig seconden houdt de ademhaling op. Wanneer het hart dan niet snel weer op gang komt, word het zo ernstig beschadigd, dat het de bloedsomloop niet meer op gang kan brengen. Een hartstilstand van tien minuten betekent een zekere dood. De taak van het hart is relatief eenvoudig: het hart is relatief eenvoudig: het pompt het bloed door het menselijk lichaam. Op deze wijze wordt het gehele lichaam van zuurstof en voeding voorzien. De hersenen kunnen slechts zeer kort zonder zuurstof. Al na een paar seconden zuurstofgebrek treden de eerste onherstelbare beschadigen op.

Hart en vaatziekten:
Hart en vaatziekten zijn allemaal soorten ziektes die te maken hebben met het hart en vaatstelsel in je lichaam. Hart-en vaatziekten is de verzamelnaam voor ziekten die te maken hebben met het hart en de bloedsomloop. De belangrijkste aandoeningen in deze groep zijn:

- Hoge bloeddruk (Hypertensie)

- Hartkramp (Angina pectoris): Een deel van de hartspier krijgt te weinig zuurstof.

- Hartaanval (hartinfarct)

- Hartfalen

- CVA (cerebrovasculair accident)

- beroerte (hersenbloeding)

In Nederland zijn hart- en vaatziekten de doodsoorzaak nummer 1.

Foto's van een echt hart

Wilt u meer weten over bloed dat door je lichaam en hart stroomt? Klik dan op de knop hieronder!

Foto's Wandposter & Plategrond

Openingstijden:

Maandag t/m Zondag: 7:00-21:00

Comment Stream