Μικροί επιχειρηματίες δημιουργούν στη φύση
Στ2, 1ο Πειραματικό Δ.Σχ. Αλεξανδρούπολης

Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

ΚΠΕ Παρανεστίου

Υποθέματα

 • Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον
 • Χλωρίδα και πανίδα
 • Ανθρώπινες δραστηριότητες στη φύση για την εξασφάλιση πρώτης ύλης για την παραγωγή προϊόντων
 • Επιχειρηματικότητα
 • Πηγές ρύπανσης- απορρίμματα
 • Προστασία φυσικών πόρων
 • Πορεία στη φύση- Συλλογή καρπών και βοτάνων-Διατροφικά παιχνίδια στη φύση
 • Υγιεινή διατροφή με φυσικά προϊόντα μέσα από την τέχνη (φωτογραφία, ζωγραφική, μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, βίντεο)

Στόχοι

Οι μαθητές/τριες:

 • Να έχουν άμεση επαφή με τη φύση
 • Να γνωρίσουν τη χλωρίδα και πανίδα της κοντινής και ευρύτερης περιοχής κατοικίας τους
 • Να εξερευνήσουν τη φύση και τους πόρους που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή προϊόντων
 • Να διερευνήσουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη φύση για την εξασφάλιση της πρώτης ύλης για την παραγωγή προϊόντων
 • Να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και ζητήματα σεβασμού και προστασίας της χλωρίδας και πανίδας
 • Να αναπτύξουν οικολογική και πολιτιστική συνείδηση συμμετέχοντας ενεργά σε θέματα προστασίας των φυσικών πόρων
 • Να εξοικειωθούν με έννοιες όπως: Διαφήμιση, Επιχείρηση, Επιχειρησιακό πλάνο, Καταναλωτής κ.ά
 • Να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους, συνδέοντάς τα με πιθανά μελλοντικά επαγγέλματα διαφόρων κατευθύνσεων.
 • Να κατανοήσουν το ρόλο των χρημάτων στην καθημερινή ζωή και να μάθουν τρόπους διαχείρισης των προσωπικών τους εισοδημάτων ώστε να γίνουν «έξυπνοι» καταναλωτές.
 • Να αναπτύξουν τη δημιουργική τους σκέψη, ώστε να είναι σε θέση να επεξεργάζονται κριτικά τις πληροφορίες που δέχονται
 • Να αναπτύξουν συνεργατικές και διαλογικές δεξιότητες
 • Να αποκτήσουν ενδιαφέρον και κίνητρα για την κατάκτηση πολύτιμων γνώσεων και εμπειριών
 • Να εκφράσουν τον προβληματισμό, τις απόψεις και τα συμπεράσματά τους σε σχέση με το θέμα μέσα από την τέχνη (φωτογραφία, ζωγραφική, θεατρική αγωγή) και τις νέες τεχνολογίες

ΠΕΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία, Γεωγραφία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Φυσική Αγωγή, Θεατρική Αγωγή, Αισθητική Αγωγή, ΤΠΕ

Υλοποίηση

Μια ενότητα στη γλώσσα, σχετική με τη διατροφή, μια ανάλογη ενότητα στη Φυσική σχετική με τα φυτά κι ένα πρόγραμμα Erasmus+ σχετικό με την επιχειρηματικότητα μας έδωσαν την αφορμή για να σχοληθούμε κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς με το θέμα της επιχειρηματικότητας συλλέγοντας πόρους από τη φύση.

Τίτλος του προγράμματός μας: Μικροί επιχειρηματίες δημιουργούν στη φύση, ενταγμένο στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο του ΚΠΕ Παρανεστίου: Υπαίθρια Ζωή και Περιβαλλοντική Εκαπίδευση.

Μία από τις πρώτες μας δραστηριότητες ήταν να οργανώσουμε την 1η μας εκπαιδευτική επίσκεψη στο Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Μάκρης προκειμένου να ενημερωθούμε για το θέμα της δημιουργίας ενός συνεταιρισμού μια και βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η συλλογή των καρπών της ελιάς για την επεξεργασία των οποίων είχαμε μάθει στο πλαίσιο του περσινού μας προγράμματος.

Η επόμενή μας κίνηση ήταν να προετοιμάσουμε τις ελιές που συλλέξαμε ώστε αυτές να είναι έτοιμες για πώληση κατά τη διάρκεια του μπαζάρ των Χριστουγέννων. Η προετοιμασία αυτή ακολούθησε όλα τα απαιτούμενα στάδια:

 • το πλύσιμο της ελιάς
 • την τοποθέτηση σε μεγάλο δοχείο με την απαραίτητη ποσότητα αλατιού
 • το ανακάτεμα σε τακτά χρονικά διαστήματα
 • τον έλεγχο για το αποτέλεσμα
 • το "ξαρμύρισμα"
 • τη συσκευασία σε βάζα με αγνό ελαιόλαδο

Συζητήσαμε για το όνομα της επιχείρησης και αποφασίστηκε αυτή να ονομάζεται ΕΛ.ΒΟ. που αποτελεί συντομογραφία από τις λέξεις Ελιές, Βότανα. Οι Μικροί επιχειρηματίες δημιούργησαν και τις ανάλογες διαφημιστικές αφίσες.

Όταν ο καιρός δεν επέτρεπε ακόμη τη συλλογή βοτάνων από τη φύση, σκεφτήκαμε να διαθέσουμε ένα μικρό μέρος των χρημάτων που κερδίσαμε από την πώληση των βάζων ελιάς και να αγοράσουμε σπόρους ρίγανης, δεντρολίβανου, βασιλικού προκειμένου να τους φυτέψουμε και να κάνουμε τις δικές μας καλλιέργειες βοτάνων.

Το πρόγραμμά μας και η υλοποίησή του κέντρισε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων κι έτσι μέρος το οποίο είχε υλοποιηθεί μέχρι τη μέση της χρονιάς παρουσιάστηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο επιμορφωτικής τηλεημερίδας (teachmeet) που διοργανώθηκε από το EUN Academy κατά τη διάρκεια του MOOC: Boosting a sence of Initiative and Entrepreneurship in your students (2.32 min.)

Στο πλαίσιο εξάλλου υλοποίησης του Erasmus+  προγράμματος με τίτλο: Kids Conquering Castles στο σχολείο μας, πολλοί από τους Μικρούς Επιχειρηματίες που συμμετέχουν σ' αυτό, ενημερώθηκαν από επιχειρηματία της πόλης και γονέα μαθητή πάνω σε όρους επιχειρηματικότητας, προσδιόρισαν τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου επιχειρηματία, έφτιαξαν συννεφόλεξα στα αγγλικά

έγιναν μέλη του Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) κάνοντας τις σχετικές δραστηριότητες

συζήτησαν για τις κινήσεις του "έξυπνου" καταναλωτή κι έπαιξαν παιχνίδια όπως: «Community Game» & «Business Game»

Μέλος του ΚΠΕ Παρανεστίου και συγκεκριμένα η κ. Ζωή Θεοδοσάκη επισκέφθηκε το σχολείο μας προκειμένου να μας συνοδέψει σε εκπαιδευτική επίσκεψη στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου του Άβαντα και να μας βοηθήσει στην αναγνώριση και συλλογή βοτάνων από τη μάνα-γη. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες όμως δεν επέτρεψαν την υλοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Η ενημέρωση, όμως, πραγματοποιήθηκε μέσα στην τάξη. Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για συγκεκριμένα βότανα, όπως το πεντάνευρο, το ταραξάκο, η κολιτσίδα, το βερμπάσκο, η στελάρια, βότανα που φύονται και στην περιοχή μας. Μάθαμε να τα αναγνωρίζουμε από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει το καθένα. Μάθαμε, επίσης και τις θεραπευτικές και άλλες χρήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βέβαια, ο καιρός καλυτέρεψε κι έτσι είχαμε την ευκαιρία να βγούμε στην αυλή του σχολείου. Τι τυχεροί που είμαστε!! Ορισμένα από αυτά τα βότανα, όπως το πεντάνευρο, το ταραξάκο και τη στελάρια τα εντοπίσαμε και στο δικό μας χώρο.

Εκείνη την περίοδο ήταν που που προμηθευτήκαμε σπόρους από ντοματάκια Σαντορίνης ώστε να τους καλλιεργήσουμε προκειμένου να έχουμε και φυτά ντομάτας έτοιμα να τα διαθέσουμε. Η διαδικασία της σποράς ακολούθησε όλα τα στάδια, όπως αυτά περιγράφονται στο βίντεο που ακολουθεί. Τα φυτά μας, με την ανάλογη φροντίδα αναπτύχθηκαν κι έτσι, μετά την επιστροφή μας από το Πάσχα, τα μεταφυτέψαμε και τα φροντίζαμε μέχρι να τα διαθέσουμε σε εκπαιδευτικούς και γονείς που επισκέφθηκαν το σχολείο μας.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα και την επιστροφή μας στο σχολείο πραγματοποιήσαμε μια ακόμη εκπαιδευτική επίσκεψη, αυτή τη φορά στο κάστρο του Άβαντα και στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να συλλέξουμε τα βότανα που είχαμε μάθει  το προηγούμενο διάστημα.

Η άνοιξη είναι μια εποχή που ευωδιάζει ο τόπος από τις μυρωδιές τουν λουλουδιών και των φυτών. Στην πόλη μας είναι χαρακτηριστικές αυτές οι μυρωδιές. Ιδιαίτερα από το φλαμούρι. Σε πολλές γειτονιές μπορεί κανείς να μυρίσει το άνθος από τις φλαμουριές που υπάρχουν στα πεζοδρόμια. Έτσι κι εμείς, ξεχηθήκαμε στους δρόμους να μυρίσουμε αλλά και να συλλέξουμε φλαμούρι, αυτό το τόσο θεραπευτικό βότανο, ώστε να το συσκευάσουμε μετά την αποξήρανσή του και να το διαθέσουμε ως Μικροί επιχειρηματίες.

Συναρπαστικές στιγμές ζήσαμε όταν, πλησιάζοντας τα μαθήματα προς το τέλος τους καταφέραμε να παρασκευάσουμε κηραλοιφές, να συσκευάσουμε τα βότανα και ετοιμάζοντας μια γωνιά σε κεντρικό μέρος του αίθριου του σχολείου μας να μπορέσουμε να πουλήσουμε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς τα προϊόντα που δημιουργήσαμε με υλικά από τη μάνα-γη.

Οι Μικροί Επιχειρηματίες κατάφεραν, ολοκληρώνοντας τη σχολική χρονιά να συγκεντρώσουν ένα σημαντικό ποσό. Για να το γιορτάσουν, πραγματοποίησαν μία κοινή έξοδο με το κλείσιμο του σχολείου, μια και γι' αυτούς ήταν η τελευταία χρονιά στο Δημοτικό. Ένα μικρό μέρος των χρημάτων τους θα διατεθεί την επόμενη σχολική χρονιά, σε νέους Μικρούς Επιχειρηματίες προκειμένου να ανοίξουν κα αυτοί τα φτερά τους και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και σ' αυτόν τον τομέα, με αγάπη πάντα και σεβασμό προς τη φύση.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κουγιουρούκη Αγγελική

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής: Συρουλάκη Αθανασία