Qulan

Qulan är en sport/aktivitets anläggning som finns på Tegs centralskola i Umeå. Den blev klar år 2006 och blev till för att för många högskolebarn satt inomhus på sina raster och aktiverades inte. Ännu en anledning till att de byggde Qulan var att mer barn skulle börja intressera sig av olika idrotter. Detta gör att hjärnan får mer syre och kan prestera bättre på skolan. Tanken var också att skilja den här anläggningen mot skolidrotten och fritids sporter. En av tankarna bakom näridrottsplatsen var att den skulle utgå från barns egna önskemål om hur den skulle vara utformad. Efter detta har byggs så har det kommit elever från hela Umeå, men mest från närområdena Teg, Böleäng och Röbäck till skolan och totalt är det ca 350 elever på skolan.

Qulan består av en multisport anläggning där det finns fotbollsmål, innebandymål och basketkorgar. Det är ett slags konstgräs som underlag. Hela planen är omringad av en ca en meter hög sarg. Det finns även ett högt nät bakom fotbollsmålen. Bakom skola finns även en beach volleyboll plan som också tillhör Qulan. Det är även många vuxna som använder volleyboll planen på sin fritid.

Bredvid planen så finns det en lekplats med klätterställningar och bänkar. Även denna används flitigt. Allt detta kostade ca 2 miljoner kronor och betalades av Umeå kommun efter en lång forskning om hur barn rör sig på skolan. Det är även många barn leker på anläggningen på sin fritid.

Bredvid Qulan finns det en grusplan och en springbana där barnen kan spela brännboll och boule till exempel. Det finns också en hockeyplan på asfalt som många använder när de inte har skola.

Det här är en bild på Qulan. Den har två fotbollsmål, fyra innebandymål, ritade fotbollsplan linjer, fyra basketkorgar och en klättervägg. Volleyboll planen finns inte med på bilden.  

Comment Stream