De huid

Manon van Loo - W4VZA

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam

De functie van de huid is beschermen, steun en vormgeven, warmte en transpiratie.

Onze huid is opgebouwd uit 3 lagen:

- De buitenste laag is de opperhuid, de opperhuid bestaat uit de hoornlaag en de kiemlaag.

- Onder de opperhuid ligt de dikkere laag: de lederhuid.

- De derde en diepste laag van de huid is het onderhuids bindweefsel.

De huid beschermt ons tegen allerlei gevaren. De hoornlaag van de opperhuid beschermt het lichaam  tegen uitdroging. Micro-organismen dringen niet door de opperhuid heen. De lederhuid beschermt tegen mechanische invloeden (stoten en vallen).

Verspreid over de hele huid liggen 2 soorten klieren.

De zweetklieren en de talgklieren. Deze klieren ontstaan beide uit de opperhuid. De zweetklier helpt de lichaamstemperatuur regelen. De talgklier produceert talg, dit is een vettige stof. De functie van talg is dat de huid soepel blijft; talg voorkomt vochtverlies.

De huid kan een ziekte hebben, een huidafwijking. Een huidafwijking is meestal niet besmettelijk, ze leveren geen gevaar op voor andere mensen.

Je kunt ook last hebben van huidparasieten.

Voorbeelden hiervan zijn schaamluis en schurftmijt.

Schaamluis krijg je via direct contact, dit wordt tot de soa's gerekend. De schaamluis kun je 'verwijderen' door de haren weg te scheren en de aangetaste delen te wassen met water en zeep.

Schurftmijt graaft een gangetje door de huid op plaatsen waar de huid dun is. Om schurftmijt weg te krijgen kun je in bad gaan en daarna je lichaam insmeren met speciale zalf, deze moet 48 uur blijven zitten.

Comment Stream