Sejarah Pistol

Samuel Colt ( 19 julai 1814 - 10 Januari, 1862 ) adalah seorang pencipta Amerika dan usahawan dari Hartford , Connecticut . Beliau mengasaskan Colt ini Paten Api - Arms Manufacturing Company ( hari ini , Colt ini Manufacturing Company ) , dan membuat pengeluaran jisim revolver yang berdaya maju secara komersial .

Dua usaha niaga Colt ini - menghasilkan senjata api di Paterson , New Jersey , dan membuat lombong bawah air - berakhir dalam kekecewaan . Tetapi perniagaannya berkembang pesat selepas 1847, apabila Texas Rangers mengarahkan 1,000 revolver semasa perang Amerika dengan Mexico . Semasa Perang Saudara Amerika , kilangnya di Hartford dibekalkan senjata api kedua-dua ke Utara dan Selatan . Kemudian , senjata api beliau adalah terkemuka semasa dalam menyelesaikan sempadan barat . Colt meninggal dunia pada tahun 1862 sebagai salah satu daripada orang-orang terkaya di Amerika.

Kaedah pembuatan Colt ini berada di barisan hadapan dalam Revolusi Perindustrian . Penggunaan beliau akan bahagian ditukar membantu beliau menjadi salah satu yang pertama untuk mengeksploitasi barisan pemasangan . Selain itu , penggunaan inovatif seni , pengendorsan selebriti dan hadiah korporat untuk menggalakkan dagangannya menjadikan dia seorang perintis dalam bidang pengiklanan , penempatan produk dan pemasaran besar-besaran, walaupun beliau dikritik semasa dan selepas hidupnya untuk mempromosikan tangannya melalui rasuah , ancaman dan monopoli .

Pistol lama (Revolver)

Pistol moden ( Glock 19)