Autisme

Inhoudsopgave

1. Wat is autisme?
2. Welke soorten autisme zijn er?
3. De kenmerken van autisme.
4. Wat is de oorzaak van autisme?
5. Hoe kom je er achter of je autisme hebt?
6. Hoe is het te behandelen?
7. Zijn er medicijnen voor?
8. Weetjes.
9. Bronvermelding

Wat is autisme?                                                                                                         

Als je autisme hebt spreken ze van: Autisme Spectrum Stoornis (ASS) dat is de verzamelnaam voor de verschillende vormen van autisme.

De hersenen van iemand met autisme werken anders dan de hersenen van iemand zonder autisme. Iemand met autisme kan moeilijker een verband leggen tussen zaken die voor ons heel normaal zijn. Alles wat je waarneemt wordt door je hersenen op een andere manier verwerkt.
Het woord ‘autisme’ komt van het Griekse woord ‘autos’ en dat betekend ‘zelf’. Het heeft ermee te maken dat veel mensen met autisme erg in zichzelf gekeerd lijken, ze maken moeilijk contact met andere mensen.

Welke soorten autisme zijn er?

Er zijn een aantal vormen van autisme:

  • Klassiek autisme
  • Asperger
  • PDD-NOS

Voor alle mensen met autisme geldt dat zij op sociaal gebied en in de communicatie problemen hebben. Het grootste verschil tussen een klassiek autist en een Asperger is dat hun taalontwikkeling anders gaat.

De kenmerken van autisme zijn:

  • Een stoornis in het contact met andere mensen.
  • Een stoornis in communicatie en taalgebruik.
  • Dwang naar regelmaat en herhaling.
  • Een stoornis in het voorstellingsvermogen.

Wat is de oorzaak van autisme?

Er zijn aanwijzingen dat autisme een ontwikkelingsstoornis is die veroorzaakt wordt door genetische factoren en/of afwijkingen die ontstaan tijdens de zwangerschap. Autisme wordt veroorzaakt door een aandoening in de hersenen. Het is een neuro-psychiatrische stoornis. Dit betekent dat het een hersenaandoening is die leidt tot stoornissen in het gedrag. Bij autisten komt de informatie wel goed binnen, maar wordt het op een andere manier verwerkt dan bij gezonde mensen.

Hoe kom je er achter of je autisme hebt?

Om er precies achter te komen waar je gedrag en gevoelens mee te maken hebben, moet je onderzocht worden. Bij sommige kinderen zijn de symptomen van autisme zo sterk aanwezig dat het al duidelijk wordt als ze twee of drie jaar zijn. Maar soms is het pas te merken dat een kind zich anders gedraagt dan leeftijdsgenoten als hij of zij naar school gaat.

Hoe is het te behandelen?

De huisarts kan niet vaststellen of je autisme hebt. Die moet je doorverwijzen naar een psychiater of psycholoog. Als de psychiater of psycholoog vaststelt dat je autisme hebt, kijkt hij samen met jou welke behandeling het beste bij je past en waar je het meest aan zult hebben. Soms kan je een tijdje opgenomen worden. Dit gebeurt alleen als je een gevaar voor jezelf of je omgeving bent.

Er zijn veel verschillende behandelvormen, vaak werkt een combinatie van verschillende behandelvormen het beste. Je kunt individuele gesprekken hebben of in een groep met andere jongeren. Ook is er een dramatherapie, dan ga je bijvoorbeeld via rollenspelen en gedichten schrijven proberen je angsten of sombere gevoelens te overwinnen of je impulsieve gedrag onder controle te krijgen. Bij een sociale vaardigheidstraining leer je hoe je zonder problemen of spanningen om kan gaan met andere mensen.

Zijn er medicijnen voor?

Medicijnen kunnen autisme niet genezen, maar ze verminderen wel de problemen die daarbij voor kunnen komen. Zo kunnen sociale contacten makkelijker worden en slaapproblemen verminderen. Medicijnen kunnen de therapeutische behandeling en de begeleiding ondersteunen. Doordat iemand met autisme door de medicijnen rustiger in z’n hoofd wordt, staat hij meer open voor waarmee zijn ouders, leerkrachten en hulpverleners hem willen helpen.

Weetjes:

Het is lastig voor autisten om met anderen om te gaan en om contact te maken met anderen, daardoor is het moeilijk voor ze om vrienden te maken. Voor autisten is verandering erg moeilijk, ze willen van te voren al weten wat ze gaan doen en willen voorbereid worden als iets gaat veranderen. Autisten blijven vaak steeds de zelfde dingen doen en hebben een eenzijdige belangstelling. Ook is het voor hun heel moeilijk om te begrijpen wat iemands gezichtsuitdrukking betekent en om te herkennen hoe iemand zich voelt. Meestal nemen ze ook alles heel letterlijk en kunnen er daarom ook niet goed tegen als iemand een grapje maakt. Ze worden ook vaak sneller boos of geïrriteerd als ze iets niet lukt, ze hebben dan langer denk tijd nodig om tot rust te komen.

Bronvermelding

www.autisme.nl  

www.wikipedia.nl

www.gezondheidsplein.nl

Kahoot!


http://create.kahoot.it/?_ga=1.53649192.1013081249.1423164385#quiz/b3b9048a-d270-4f4d-9a3b-9fb1f6d68dbb/done

Comment Stream