Masterclass Flipping

Welkom bij deze Masterclass! Op deze pagina vind je alvast wat informatie vooraf, want dat is een kenmerk van geflipt leren: de uitleg kun je thuis (of in de trein, of elders, en zo vaak je wilt en wanneer je wilt) bekijken.

Maar eerst stellen we onszelf even voor. Dat doen we met Blabberize:

In een notendop

Arnoud legt eerst in een notendop uit wat flippen is, en hoe je het zoal kunt doen:

Hiermee heb je een globaal idee en wat voorbeelden. Maar dit ging misschien wat snel. Kijk het gerust nog eens, of gebruik de informatie hieronder om wat rustiger te ontdekken wat flippen is, hoe je het kunt doen, en waarom je het zou gaan doen.

Dus, wat is flippen eigenlijk?

Dat leggen we natuurlijk uit met een filmpje. Gelukkig zijn er al veel filmpjes op het internet te vinden die dit uitleggen. We gebruiken er een van flippedinstitute.  

Maar, wat vraagt het van je?

Flippen is dus meer dan alleen filmpjes: bij flippen integreer je ICT op een slimme manier in je onderwijs. Om het meer leerzaam, motiverend, gevarieerd, samenwerkend, activerend, effici├źnter en gedifferentieerd te maken. Of gewoon makkelijker. Een veel gebruikt modelletje om na te denken over ICT integratie in je onderwijs, is SAMR:

Flippen kun je dus gebruiken om hetzelfde (je uitleg geven) iets anders te doen, iets te verbeteren, of je onderwijs echt anders te maken. De eerste keren gaat dat waarschijnlijk niet gelijk goed: de techniek werkt niet mee, het kost eerst meer tijd om het te leren, sommige keuzes blijken niet (goed) uit te werken. De kunst is om inzicht te ontwikkelen in wat voor welk doel op welk moment bij welke groep/inhoud/les etc passend is. Je moet je vakinhoudelijke didactische kennis dus aanvullen en integreren met kennis over media en techniek. Dit filmpje legt dit uit aan de hand van het TPACK model (door iemand die hele mooie flipfilmpjes maakt met Keynote van Apple):

Om goed te leren flippen moet je dus kennis ontwikkelen: je moet je vakinhoudelijke en didactische kennis gaan aanvullen en integreren met kennis over media en techniek. In de Masterclass hopen we daar een goed begin mee te maken!

Tot zover...

...hopen we dat je de filmpjes bekeken hebt, voorafgaand aan de bijeenkomst.  In de Masterclass gaan we er verder mee aan de slag. Neem dus een laptop en/of tablet mee, oordopjes, eventueel een microfoon als je die hebt, en een smartphone of camera(atje). En natuurlijk: idee├źn (en eventueel materialen, zoals een bestaande powerpoint) voor lessen die je wilt geven of gegeven hebt!

Alvast tot ziens bij de Masterclass!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maar, ik wil nu al meer weten...

Daar hebben we rekening mee gehouden! Kijk dan gerust verder hieronder:

Noem de redenen om het te doen nog eens

En HOE doe je dit dan zoal?

Hieronder bespreken we enkele voorbeelden van wat je zoal kunt doen. Dan heb je een idee hoe je een begin kunt maken ermee.

Een bestaande video gebruiken

Op het internet zijn al veel filmpjes te vinden die iets uitleggen. Soms zo simpel als een docent voor een bord. Hierboven hebben wij er ook een paar gebruikt. Je kunt deze gebruiken zoals je ze vindt. Je kunt ze ook rijker maken door er quizvragen aan toe te voegen, waardoor leerlingen actiever moeten kijken. Dat kan via diensten zoals Educanon of Edpuzzle. Hier een voorbeeld van Arnoud, waarbij hij een door hemzelf gemaakte video gebruikt (klik deze met je rechtermuisknop en dan op 'link openen in nieuw tabblad'):

Een Screencast maken

Arnoud noemde dit al in zijn introductie. Dit kun je doen met een computerscherm en een microfoon, en eventueel je webcam - als je zelf ook zichtbaar wilt zijn in de opname. Je neemt dan op wat er op je computerscherm gebeurt, en vertelt erbij. Je kunt dan bijvoorbeeld de inhoud van een eerder gemaakte powerpoint presentatie opnemen:

Een Paperslide maken

Als je heel eenvoudig wilt beginnen met zelf video's maken, is de paperslide geschikt:

Het leuke van een paperslide is dat ook leerlingen dit makkelijk kunnen maken: zo kunnen ze leren door iets uit te leggen op video. En zo kunnen ze van elkaar leren, door elkaars uitleg te bekijken. Zie deze uitleg over hoe leerlingen dit kunnen doen:

Een One-take video maken

Een andere simpele strategie is de one-take video, waarbij je in 1 keer de video opneemt, met jezelf, een klein whiteboard (of een aantal, waarbij je er telkens 1 wegschuift) en een mobiele telefoon of camera op een statief.

Als je geen white boards hebt kun je ook flip over vellen gebruiken, of het beperken tot 1 plaatje - op het white board in een klaslokaal. Het is meer persoonlijk doordat je zelf in beeld bent; je leerlingen kunnen dus het gezicht van hun eigen, vertrouwde docent zien.

Maar wanneer werkt een video goed?

Daar is al wel wat over bekend, gebaseerd op hoe het brein informatie verwerkt. Hieronder wat verdiepend leeswerk als je hier graag wat meer van wilt weten (klik deze met je rechtermuisknop en dan 'openen in nieuw tabblad):

Meer informatie is ook te vinden op de website over de Educatieve Kijkwijzer:

Voor wie verder wil lezen, geeft dit boekje veel achtergrond informatie over deze kijkwijzer (scroll naar beneden in het venster om te bekijken):

En, wat leer ik er zelf van?

Misschien een gekke vraag. Maar een belangrijke meerwaarde van flippen is misschien (ook) wel dat je er zelf bewuster door kunt gaan lesgeven. Lodge McCammon legt uit waarom dat misschien nog wel het belangrijkste argument is om het te gaan doen:

Tenslotte

Hopelijk heb je nu een idee wat flippen is, hoe je het zou kunnen gaan doen, en waarom je het zou gaan doen. Heb je vooraf al vragen, post die dan hieronder, dan nemen we die mee in de voorbereiding. Nogmaals tot ziens bij de Masterclass!

De thinglink voor het oefenen

Comment Stream

2 years ago
0

Wat doe je als leerlingen als Flipping the Classroom moe zijn? Als ze klagen dat ze nu thuis altijd die filmpjes moeten kijken ipv ¨gewoon¨ huiswerk maken.

2 years ago
0

Is het ook Flipping the Classroom als je leerlingen uitleg laat samenstellen? Bv. op een padlet?

2 years ago
0

Vragen bij de start van de sessie: 1) Kunnen filmpjes ook korter en meer met beeld, voor het VMBO? 2) En als ze nou niet kijken? 3) Is het niet MEER dan alleen filmpjes? 4) Kan het ook voor andere vakonderdelen dan grammatica? 5) Wat doe je dan eigenlijk in de les?

2 years ago
0

En: waar zet je filmpjes neer?

2 years ago
0

En heb je een chatfunctie op de ELO zodat leerlingen vragen en uitleg aan elkaar kunnen geven?