Book Reviews Dyman Associates Publishing Inc på glemt oprørerne af Eureka

Glemt oprørerne af Eureka af Clare Wright; Boganmeldelse

"Jeg havde et tilbud om et par dage efter landing fra en guldgraver, med £600-700. Siden at jeg har haft en anden fra en bushman med £900, «så skrev en ung britisk servering pige, lige ankommet i Victoria guldfelter i 1850-erne. Hun betød tilbud om ægteskab, snarere end arbejde. Der var en mangel på kvinder, så en ung, enkelt pige kunne gøre meget bedre på markedets ægteskab, end hun nogensinde kunne i Storbritannien. Som hun udtrykte det, har"jeg så mange chancer".

Da mændene skyndte sig til guldet felter omkring Melbourne, så gjorde kvinderne. De løb butikker og offentlige huse, bevarede bordeller og teatre, arbejdede som ansatte og rejst familier, skrev andragender til regeringen. Butikker solgte brystpumper og dyre babytøj, nursemaids tog op besættelse på bolde, så kvinder kunne forlade deres børn med dem. En ung irsk sjældne kaldet Harriet ledsaget hendes bror til at grave efter skære hendes hår og klæde sig i en filt hat, en tunika og minearbejdere støvler – således 'afsked med min sex for en sæson' i Ballarat, et forlig omkring 65 km fra Melbourne. Men som Clare Wright så effektivt viser i sin fascinerende ny bog, 2014 Stella prisen for australske kvinders skrivning, historien om Victoria gold diggers – og fortælling af Eureka oprør mod britiske styrker, en vital del af Australiens nationale bevidsthed, har været gentagne gange kodificeret og fortalt som en historie om mænd.

Efter længe ulmende spændinger mellem Victoria minearbejdere og den britiske regering, død af en skotsk minearbejder på Eureka hotel i Ballarat i slutningen af 1854 sæt boksen fyrsvamp ild. Inden for et par uger, 10.000 minearbejdere mødtes i Ballarat, kræver ophævelse af de forhadte minearbejdere licens og mandlige valgret. Der var træfninger, den blodige kamp Eureka palisader på 3 December og minearbejdere stillet for en domstol. Men deres stemmer var for højt til at blive ignoreret. På fredag 24 November 1857 fik alle hvide mænd valgret.

Wright er en Sydney-baserede historiker og TV-vært, der allerede har skrevet med succes på Australiens kvindelige toldere og hun sætter kvinder front og Center i historien. Selv mænd på tidspunktet kommenterede tusinder af kvinder der. «Der er nogle enormt fedt kvinder på udgravninger,» skrev en rejsende muntert, 'livet synes at passe dem'. Wright er særligt gode på kvaler af fødsel i telt-Fællesskabet, aftappet rædsler af den tre-måneders rejse fra Storbritannien – og også to doughty anglo-irske koner der oprettet en butik, der sælger 'bedste kvalitet' te, kaffe, sukker, stearinlys, tobak, syltetøj, frugt, løg og æbler og «nogle fremragende små Cheshire oste». De var ikke de eneste: en fru Wintle annonceret at hendes butik sælges silke, satin, cashmere og franske kid støvler. Kvinder blomstrede, trods de hårde betingelser: i 1850, Ballarat registre bemærkede en enkelt fødsel af 1854 var der 404.

Wright har gennemsøgt arkiverne i Victoria og hendes bog er en vidunderlig og vægtige hyldest til kvinder af de victorianske minefelter. Bogen er smukt forsket og fuld af levende farver, engagerende tegn og dramatisk rekonstruktion. Ligesom mange historikere af kvinder, er hun undertiden hæmmet af faktum, at hendes emner har ikke efterladt mange skrifter bag dem, og nogle gange skal man gætte eller finde dem gennem optegnelser og beskrivelser af mænd. Hun beskæftiger sig med dette ved at skrive i en stemningsfuld, selv fantasifuld stil, undertiden adressering læseren direkte som 'du', at sætte os i position af en imaginær Ballarat fastboende i 1850-erne: det er stadig svært at forstå, at din julemiddag vil blive forbrugt under blis af den sydlige sol. Nogle traditionelle læsere kan være forvirrende. For mig er det tilføjes filmisk modet hos The glemt oprørere: en bog med så meget verve, energi og ukuelige ånd som digger kvinderne.

Visit our facebook page and follow us on twitter @DymanPublishing.

Comment Stream