Football

Hicham&Bawer

Kaká groeide op in de Braziliaanse middenklasse. Zijn vader, Forest Izecson Pereira Leite is ondernemer en zijn moeder, Cristina dos Santos Leite een lerares. Hij werd geboren in de hoofdstad, Brasília, maar verhuisde na een paar jaar naar het veel grotere São Paulo. Hij heeft een jongere broer, die ook profvoetballer is: Digão. Hij voornaam is Rodrigo. Toen hij klein was kon hij die naam nog niet goed uitspreken en zei hij'Kaká'. Dit werd later zijn voetbalnaam.

Kaká werd pas echt gelovig nadat hij tijdens zijn jeugd op het nippertje ontsnapte aan een totale verlamming van zijn lichaam. Hij dook in september 2000 in een ondiep zwembad en kwam hierbij ongelukkig op zijn nek terecht. Hij herstelde compleet en de voetballer ziet dit als een teken van God en is sindsdien zeer gelovig. Tijdens zijn herstel stelde Kaká 11 doelstellingen voor zichzelf die hij inmiddels alle elf heeft bereikt; weer kunnen voetballen, een profcontract bij São Paulo, het eerste elftal van São Paulo spelen, spelen voor het Braziliaans Elftal van onder 18, een basisplaats krijgen in het eerste van São Paulo, spelen op het jeugd-wk, uitgenodigd worden voor het A-elftal van Brazilië, spelen in het A-elftal van Brazilië, spelen op een WK, een transfer naar een topclub in Spanje of Italië en de Champions League winnen.

Reeds jong verhuisde hij naar Frankrijk en speelde aanvankelijk als rechtsachter. Hij speelde bij verschillende kleine clubs en sloeg een voorstel van PSG af, omdat hij verkoos niet te vroeg de grote stap te zetten. Zo speelde hij op het tweede niveau van Frankrijk, de Ligue 2 bij Le Mans, alvorens hij verhuisde naar eersteklasser Guingamp waar hij ook reeds eerder terecht kon. Toen kwam hij in de belangstelling van het Porto van José Mourinho, nadat hij 17 goals scoorde in 2003-2004 en internationaal werd. Olympique Marseille kaapte hem echter weg. Het laatste seizoen in Olympique Marseille, het tweede van Didier, scoorde hij 18 keer in 35 competitiewedstrijden en zes keer in de UEFA Cup, met telkens twee doelpunten tegen Liverpool en Newcastle. De FIFA bekroonde zijn prestaties met een nominatie voor de "Speler van het Jaar". Tegenwoordig speelt hij nu bij de Turkse topper Galatasaray SK.

Ribéry was twee jaar oud toen hij in de auto met zijn ouders betrokken raakte bij een verkeersongeval. Hij overleefde het ongeluk, maar hield er wel enkele omvangrijke littekens op zijn gezicht aan over. Dit leverde hem de bijnaam "Scarface" op. Als kind begon de Fransman met het getekende gezicht te voetballen bij het plaatselijke Boulogne. In 2001 maakte Ribéry op achttienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht van US Boulogne.

Ribéry bekeerde zich in 2002 op negentienjarige leeftijd tot de islam. In datzelfde jaar speelde de middenvelder voor Olympique Alès, maar in 2003 vertrok hij naar Stade Brestois. Een jaar later werd Ribéry overgenomen door de Franse subtopper FC Metz, om in de loop van het seizoen naar het Turkse Galatasaray te vertrekken. Daarmee won hij de beker van Turkije.

Ribéry kenmerkte zich door zijn snelheid en dribbelvaardigheid, zijn grootste kwaliteit is zijn non-stop 90 minuten werken[bron?]. Hij verhuisde in 2005 naar het Franse Olympique Marseille. Daarvoor spelend werd hij in 2006 opgenomen in de WK selectie van Frankrijk, hoewel hij geen enkele keer deel had genomen aan de kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal 2006. Op het WK scoorde hij tegen Spanje in de 1/8-finale.

In de zomer van 2006 wilde Olympique Lyon Ribéry overnemen van Marseille, maar OM wilde de Fransman niet laten vertrekken. Lyon was bereid om vier spelers aan Marseille te geven in ruil voor Ribéry en hijzelf maakte in de media bekend een transfer naar Lyon wel te zien zitten, maar OM hield hem aan z'n contract. Hierdoor moest Ribéry ook aanbiedingen afslaan van Real Madrid, Manchester United en Arsenal FC. In juni 2007 stapte Ribéry wel over naar Bayern München. Met de transfer was een bedrag van zesentwintig miljoen euro gemoeid, waar vier miljoen bijkwam toen de Zuid-Duitsers zich plaatsen voor de UEFA Champions League van het volgende seizoen.

Ribéry zat een schorsing van drie interlands uit omdat hij op het WK een van de spelers was die in opstand kwam tegen de toenmalige bondscoach Raymond Domenech. Hij nam met Les Bleus eveneens deel aan het EK voetbal 2012 in Polen en Oekraïne, waar de ploeg van bondscoach Laurent Blanc in de kwartfinales met 2-0 werd uitgeschakeld door titelverdediger Spanje.

De legendarische uitspraken van Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic (Malmö, 3 oktober 1981) is een Zweedse profvoetballer die als aanvaller speelt bij Paris Saint Germain (PSG).

Comment Stream