Muhammad Yunus

Muhammad Yunus va ser un professor d'economia a Bangladesh, on va descobrir totes les injusticies que hi havia a la societat de Bangladesh i va decidir canviar les coses.

Muhammed Yunus va estudiar a d'universitat de Vanderbilt, on va obtenir el doctorat. Poc després de la independència de Bangladesh va tornar-hi per exercir el càrrec de director d'economia rural. Allà es on es va donar compte de la pobresa de la societat i va crear el microcredit. El microcredit es un concepte creat per a les persones pobres que consistia en petits préstecs a persones amb economia reduïda.

-

Va rebre el Premi Nobel del de la pau i també el premi príncep d'Asturies al 2006.

El crédito solidario concedido a aquellos que nunca habían pedido un préstamo refleja el enorme potencial sin explotar que tiene cada ser humano.

Muhammad Yunus


- Com va començar tot?

+ Quan era professor a Bangladesh, em vaig donar que les persones tenien moltes dificultats econòmiques. Poc a poc a tots els meus estudiants que ho necessitaven, els hi prestava una petita quantitat de diners amb la intenció d'ajudar-lo en aquell moment peró amb la condició de que mel tindrien que tornar.

- Quin va ser el premi que et va agradar més aconseguir?

+ Tots els premis son una recompensa per el treball es a dir que tots signifiquen el mateix es a dir que en el fons tots tenen el mateix valor i que et donin un premi es un mèrit i un agraïment molt gran.

- Com hem arribat a la situació actual, es a dir que ha passat al mon per què ara estiguem així?

+. El sistema no ha funcionat, s'ha col·lapsat, l'aturament es extremadament alt, la banca té problemes i l'euro també. La gent té que saber que res esta acabat.

- En que consisteix exactament el micro crèdit?

+ El micro crèdit va ser creat per ajudar a totes aquelles persones que no compleixen les condicions que els bancs demanen per obtenir un crèdit normal. Aixo crea una ajuda per a totes les persones que no tenen ni treball ni recursos.

- Que creus que es millor un crèdit o un micro crèdit?

+ Personalment crec que es millor el micro crèdit,té més profit, hi ha molta mes gent que el pot demanar i tambe hi ha mes gent que el torna en canvi al del credit. Segons el Graameen Bank (innovadors en el micro crèit) hi ha una tassa d'entre el 95 i el 98% d'èxit en la devolució del crèdit i aixo es un gran avanç res comparat a la tassa dels crèdits normals.

- Per quantes universitats has passat?

+ Jo he passat per tres diferents universitats, una vegada com alumne i a dues més com a professor. A la universitat de Vanderbilt es on vaig estudiar despres de una beca. Posteriorment vaig exercir de professor a la universitat de Tennesse, i poc despres de la independència de Bangladesh, vaig decidir tornar al meu país. A la universitat de Chittagong, em van donar el càrrec de Director d'economia Rural.

- Vostè ha creat un banc, com va començar tot?

+ Al 1976 a pesar del que em va dir el govern que no era un bon moment per crear un banc, jo ho vaig fer. Vaig crear el banco Grameen (el banc dels pobres) i poc despres, amb el sistema rural que vaig crear, hem beneficiat a set milions i mig. Al 1983 vem obtenir la qualitat de banc independent.

- Quina intenció tenies quan vas crear els micro crèdits?

+ Em vaig donar compte de que la gent tenia dificultats econòmiques, que el nostre pais encara no estava suficient desenvolupat i que tenia que ajudar a millorar les condicions de vida dels citadans. Amb els meus coneixements d'economia, em vaig donar compte que podia ser molt util en el desenvolupament del pais i llavors vaig crear els micro crèdits.

- Degut a la teva feina els ciutadans de Bangladesh viuen millor, sents algun tipus de responsabilitat sobre aquestes dades?

+ No. Jo l'únic que vaig fer va ser aplicar els meus coneixements per ajudar a les persones i millorar la situació i la vida dels ciutadans. Responsabilitat, cap pero si que em dono compte de que les coses han canviat i que jo vaig començar aquest canvi. Peró tard o d'hora aixó tenia que passar.

Comment Stream