Hallhaigur

Ardea cinerea

Hallhaigur (Ardea cinerea) on haigrurlaste sugukonda kuuluv suur lind.

Linnu looduslik levila hõlmab Euraasia parasvöötme ja osaliselt ka Aafrika.

Eestis on ta vähearvukas haudelind, vähesed ka talvituvad. Hallhaigru pesitsusaegset arvukust hinnatakse 1500–2000 paarile, talvist arvukust 30–300 isendile. Haigruotsija andmebaasi põhjal on Eestis 60-65 pesitsuskolooniat. 24. mail 1990 võeti Marek Vahula ettepanekul kaitse alla Kadrina valla Vandu koloonia. See raiiuti 2001 aasta kevad-talvel. Sealt kasvaski välja Eesti haigrute kaitse ja uurimisprojekt Haigruotsija.

Linnu üldpikkus on 90–98 cm, tiibade siruulatus 175–195 cm.

Linnud kaaluvad 1...2 kg. Nende sulestik on valdavalt hallikasvalge. Täiskasvanutel hallhaigrutel on valge pea, mille tipuosa on must. Juveniilsetel lindudel on tuhmikas hall pea. Lindude nokk on tugev ja roosakaskollane. Hallhaigrud lendavad aeglaselt ning lennul hoiavad pikka kaela S-kujuliselt – see omapära eristab neid toonekurgedest, ruiklastest ja teistest suurtest lindudest

Hallhaigrud toituvad putukatest, kaladest ja mitmetest teistest veekogu lähedal elavatest selgrootutest.

Nad pesitsevad sageli veekogude lähedal ja metsades.

Comment Stream