Sejarah Ciptaan Lampu.

Siapakah yang mencipta lampu?

Thomas Alva Edison ( 11 Februari 1847 - 18 Oktober 1931 ) adalah seorang pencipta dan ahli perniagaan Amerika. Beliau mengembangkan banyak peranti yang amat mempengaruhi kehidupan di seluruh dunia , termasuk pikap itu , kamera wayang gambar, dan praktikal elektrik mentol lampu yang tahan lama . Digelar " The Wizard of Menlo Park", dia adalah salah seorang daripada pencipta pertama untuk memohon prinsip-prinsip pengeluaran besar-besaran dan kerjasama berskala besar kepada proses ciptaan , dan kerana itu, beliau sering dikreditkan dengan penciptaan makmal penyelidikan perindustrian yang pertama .

Lampu pertama yang dibina oleh Thomas Edison.

Bagaimanakah lampu dibina?

Lampu elektrik diadakan pada tahun 1800 oleh Humphry Davy , seorang ahli sains Inggeris . Beliau bereksperimen dengan elektrik dan mencipta bateri elektrik . Apabila dia menyambungkan wayar ke bateri dan meletakkan sekeping karbon , karbonnya bercahaya , menghasilkan cahaya .

Penggunaan lampu.

-Untuk memberi cahaya bila di tempat yang gelap.

-Boleh melihat tanpa api , atau membakar lilin , lampu minyak dan lentera , yang boleh menjadi berbahaya jika ditinggalkan.

-Boleh bekerja siang dan malam daripada menggunakan cahaya matahari pada pagi dan petang hari untuk menghabiskankan kerja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Edison

http://www.enchantedlearning.com/inventors/edison/...

http://www.answers.com/Q/What_were_the_Advantages_of_the_light_bulb_invention