INSULINE

Michelle P en Mesline


1. Waarom wordt er bij een diabeet insuline gespoten?

Insuline wordt in de alvleesklier aangemaakt. Bij mensen met diabetes produceert de alvleesklier te weinig insuline. Het gevolg is dat de suikers in het bloed niet worden opgenomen in de cellen om omgezet te worden in energie. Er blijven te veel suikers achter in het bloed, daardoor is de bloedglucosespiegel (ook wel bloedglucose, bloedsuikerspiegel of bloedsuiker genoemd) te hoog. Als er insuline gespoten wordt wordt de bloedsuikerspiegel weer normaal.

2. Hoe werkt insuline?

Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die de verschillende processen in het lichaam regelen. Insuline regelt de glucose-stofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling. Wanneer de bloedglucosespiegel te hoog dreigt te worden (2 uur na de maaltijd 8mmol/l) geeft de alvleesklier insuline aan het bloed af. Insuline zorgt ervoor dat bijna alle cellen glucose uit het bloed opnemen en verbranden of opslaan in de vorm van glycogeen.

3. Hoe kun je insuline toedienen?

Met verschillende soorten spuitjes. Je injecteert het subcutaan. Je kan het ook via een pomp toedienen.

4. Welke soorten insuline zijn er?

Je hebt verschillende soorten insuline. Kortwerkend (actrapid), Middellangwerkend (insulatard), Langwerkend (lantus), Combinaties hiervan (novomix)

5. Welke soorten pennen zijn er?

De kwik pen, flex pen, lancetten, novo pen, huma pen.

                            Insuline

Comment Stream