Cognitieve ontwikkeling bij kinderen

Ik doe onderzoek naar de cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Mijn onderzoek is gebaseerd op de cognitieve ontwikkelingstheorie van Jean Piaget en de morele ontwikkelingstheorie van Lawrence Kohlberg.

Mijn onderzoek is redelijk ruim. Een eerste deel bevat de pure theorie over het onderwerp en dan enkele bijkomende puntjes. Ik heb ook gebruik gemaakt van enquêtes die opgesteld zijn op basis van de theorie van Piaget. Naast enquêtes heb ik een observatie gedaan in Ghana en daar ook een paar testjes gedaan. Enkele foto's en resultaten vindt je hieronder.

Bij eerste testje moesten de kindjes een huisje en zichzelf tekenen. De meesten onder hen vonden het zeer moeilijk om daar aan te beginnen dus heb ik hen een handje geholpen door op het bord een huis en mezelf te tekenen. Het viel op dat veel kindjes nog niet echt wisten wat tekenen is. Sommigen huilden omdat ze niet wisten wat doen. Ik had verwacht dat iedereen exact mijn tekening zou overnemen maar dat was niet het geval, 6 jongens en 16 meisjes deden het. Toen ik de tekeningen bekeek zag je dat de meisjes toch beter konden tekenen dan de jongens. Sommigen voegden er dan ook een extra touch aan toe, door bijvoorbeeld een tweede huis of tweede persoon er bij te tekenen.

Bij mijn tweede testje legde ik verschillende soorten speelgoed op de grond waaruit elk kindje een stuk mocht aanduiden waar hij/zij zou willen mee spelen. Tussen het speelgoed zat: een bal, een puzzel, kleine balletjes, een pop, een boekje, letters, een auto, domino en een dobbelsteen. Ik riep kindje per kindje naar voor en die duidde dan aan wat hij wou. Het viel op dat er wel veel nageaapt werd. Daardoor kun je de test niet zo serieus nemen, maar ze vonden het toch wel leuk. Wat ik raar vond is dat de meisjes vooral een bal kozen en letters terwijl er een pop lag, slechts een meisje was geïnteresseerd in de pop. Bij de jongens is de bal ook het vaakst gekozen wat ik dan wel verwacht had.

Het laatste testje was om te kijken hoe de kindjes omgingen met speelgoed. Ik heb hen de letters, de puzzels en de domino gegeven. Ik had een vermoeden dat ze er vooral mee gingen gooien maar alle kindjes speelden er heel mooi mee. Met de letters maakten ze zelfs hun eigen naam. De puzzels gingen wat minder goed maar met een beetje hulp was het in geen tijd af. De domino snapten ze niet echt dus deden ze het maar zonder spelregels.

Comment Stream