Merk of commodity? Het draait allemaal om het verhaal

Wie bepaalt nu eigenlijk welke producten commodities zijn en welke niet? Hint: als verkoper ben jij het niet!

Wat is een commodity?

Een commodity is een ongedifferentieerd goed. In de ogen van de consument is er geen relevant of merkbaar verschil tussen het product van bedrijf A en het product van bedrijf B. Voor de consument zijn ze allemaal hetzelfde. En dit betekent dat de bedrijven alleen kunnen concurreren op prijs.

Op veel manieren is ‘commodity’ het tegenovergestelde van ‘merk’.


Hoe weet ik of mijn product een
commodity is?

Natuurlijk wil je geen commodity verkopen; jouw product en organisatie zijn specialer dan dat. Maar jij bent niet degene die beslist of je een commodity ‘bent’; dat doet de consument. Of je dat nou leuk vindt of niet.

Wanneer mensen denken dat er niets interessants over jouw merk te vertellen valt, wanneer jij compleet onopvallend lijkt en geen gevoelens oproept, is het op weg een commodity te worden.

Het goede nieuws is: je bent niet machteloos.

Des te meer je klanten een verhaal kunnen vormen over jouw merk, wat het doet en waar het voor staat (of dat nou in een gesprek met anderen is of slechts in hun eigen hoofd), des te minder zullen ze je zien als een commodity. Ongeacht de aard van je producten.

Het draait allemaal om de verhalen.


Maar wees voorzichtig: je kunt nooit het verhaal van je merk dicteren. Ook al gaan deze verhalen over je merk, consumenten en toehoorders vormen deze verhalen zelf. Zij bepalen wat is inbegrepen wanneer ze jouw verhaal vertellen aan henzelf of aan anderen.

Wat je wel kunt doen, is ervaringen creëren die hen helpen de verhalen te ontwikkelen die jij wilt dat ze ontwikkelen. Want ervaringen zijn de fundering van verhalen. Verhalen zijn hoe beloftes en gevoelens worden opgebouwd. En die combinatie van beloftes en gevoelens? Dat is je merk.

In een notendop: consumenten bepalen of een organisatie een commodity aanbiedt of niet. Hoe boeiender de verhalen zijn die een consument zichzelf (of anderen) kan vertellen over het bedrijf, hoe minder dat bedrijf als een aanbieder van commodities wordt gezien.

De consument bepaalt wat deze verhalen zijn, maar ze doet dat gebaseerd op de ervaringen die het bedrijf ze aanbiedt. Deze ervaringen zijn de enige dingen binnen de invloedssfeer van een bedrijf.

Ervaringen zijn belangrijk. Heel. Erg. Belangrijk.


Welke ervaringen bied jij aan?

Elk merk, elke onderneming creërt ervaringen voor de mensen met wie ze in contact komen. Ben jij je bewust van de ervaringen die je creërt? Helpen deze ervaringen om de verhalen te creëren die je wilt horen?

Of ben je gewoon een commodity, dat niemand de moeite waard vindt om over te praten?

Je hoeft geen commodity te zijn. Nooit.