ZINTUIGEN

                                           horen zien voelen ruiken proeven

Er zijn 5 zintuigen. Zintuigen zijn organen die prikkels doorgeven aan hersenen via een zenuw, waarna een reactie ontstaat.

De oren gebruik je voor het gehoor. We horen geluidsgolven want deze lopen door ons oor. Het oor zet ze om in elektrische signalen en de hersenen zetten ze om in geluid.

Je ogen zijn voor het zien en bekijken van dingen. Ze nemen informatie op van de dingen die we om ons heen zien, onze hersenen nemen die informatie (de beelden) op.

Je huid is voor het voelen. De lederlaag is de onderste huidlaag waar veel zenuwuiteindes liggen die prikkels doorsturen. Overal waar huid is kunnen we voelen, we voelen: kou, warmte, als iets zacht of hard is enz.

De neus is voor het ruiken. Je kunt meer dan 10.000 verschillende geuren waarnemen. Je neus is uiteraard ook voor ademhaling.

Je mond gebruik je om te kunnen proeven. Wij kunnen vier smaken proeven: zoet, zout, zuur, en bitter. De smaak neem je waar via smaak pupillen .

Wist je dat..............

  1. Dwangmatig neuspeuteren heeft ook een naam: rhinotillexomanie
  2. Kinderen beter kunnen ruiken dan volwassenen.
  3. Niemand kan met de ogen open niezen. Probeer het maar eens.
  4. Vrouwen knipperen twee keer zo vaak met hun ogen dan mannen.
  5. Wist je dat oorsmeer heel nuttig is omdat er dan minder stofdeeltjes binnen dringen in onze oren zoals: bacteriën en schimmels.
  6. Wist je dat je huid een oppervlakte van ongeveer 2 m² heeft en daarmee het grootste orgaan is.
  7. Je meer bacteriën in de mond hebt dan er mensen op deze wereld zijn?
  8. Er heel wat woorden voor mond bestaan? Wat denk je van Smikkel, Smoel, Snater, Waffel, Klep, Kwebbel, Laadklep, Moel, Bakkes en zo zullen er nog wel een paar zijn…..

Comment Stream