Дан примирја у Првом светском рату

Први светски рат, узрок и повод

Узрок рата

Борба за колоније измедју два непријатељска блока, на која су се поделиле водеће светске силе, Централне силе и Анатанта, била је узрок рата. Централне силе настојале су да додју до колонија. Овај сукоб, највећи до тада, назива се први светски рат.

Повод рата

Кап која је прелила чашу, био је Сарајевски атентат. На Видовдан 28. Јуна 1914. године, организација „Млада Босна“ тачније њен припадник Гаврило Принцип, убија Аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда. Унапред се знало за посету престолонаследника најмладјем делу Аустроугарске. На српски празник Видовдан, ово је требало да буде увреда за Србе, овиме је Аустроугарска хтела а покаже Србији, а и целом свету да је Босна Аустроугарска и да ће тако и остати. Циљ „Младе Босне“ је уједињење са Србијом и Црном Гором. Припремљен је атентат, престолонаследник је дошао возом, прелази у отворен ауто што је олакшало атентат. Први покушај није био успешан, убацују бомбу у ауто али не убијају Фердинанда, а затим Гаврило Принцип погадја из пиштоља и убија војводу и војвоткињу. Не каје се за оно што је урадио, али пошто је малолетан нема смртне казне већ добија доживотну робију. Сва кривица пада на владу Србије, говоре да је она припремила и извршила атентат, без икаквих доказа.

Шта је дан примирја?


Први светски рат, који је иза себе оставио 20 милиона погинулих и 20 милиона рањених, окончан је потписивањем примирја у понедељак 11. новембра 1918. године у Француској. Примирје је потписано у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, усред шуме близу раскршћа Ретонд код града Компиењ, у 5 и 15 ујутру. Истога јутра у 11h звона широм Француске огласила су да је и последња непријатељска сила, Немачка, потписала капитулацију. У Србији се Дан примирја обележава као државни празник. Осмишљен је симбол Наталијине рамонде који граћани носе поводом дана примирја у Првом светском рату.

Шта је Наталијина рамонда?

Наталијина рамонда је биљка која расте како у Србији, углавном на истоку, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Њена симболика је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић.

Цвет Наталијина рамонда је познат и као цвет феникс који се, и када се потпуно осуши, ако се залије, може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата, каже се у саопштењу кабинета председника Србије. Црно зеленом траком симболизују се албанске споменице.

Comment Stream