Dieuwke Kapteijn

Today is history, tomorrow is a mystery

Mijn leerdoelen

Leerdoelen zijn belangrijk in je leven. Je moet blijven leren, of; je moet willen blijven leren. Uitdagingen voor jezelf maken, en die dan ook proberen te behalen.

Mijn doelen:

1. Ik wil belangwekkende informatie op Facebook kunnen delen, en bijdragen aan co-creatie initiatieven op Wikipedia. Ik wil een eigen website inrichten, en het creëren van hoogwaardig audiovisueel materiaal. Ook wil ik een geschikt medium schikken bij het verzenden van mediaboodschappen en deze in optimale vorm gieten.  Zelf zoek ik heel veel op op wikipedia en google, ook misschien wel omdat ik meestal wikipedia als eerste resultaat krijg op Google en daar erg vaak mee werk. Maar waarom heb ik er dan zelf nog nooit iets opgezet? Of überhaupt op een andere site buiten Facebook en Instagram om. Ik ga aankomende maanden bijhouden wat ik zelf op Facebook en Instagram post en of het echt informatie biedt aan bepaalde doelgroepen.

2. Ik wil mijn gebruik op Facebook en Instagram doseren en de duur en frequentie van het mediagebruik de baas zijn. Ook wil ik de mediamechanismen ontdekken die mij verleiden om steeds verder te lezen, kijken, klikken of spelen. Ik kan echt verdwalen op het internet, vooral als ik op mijn telefoon zit. Dan zit ik gezellig 's avonds beneden, ga ik naar bed omdat ik moe ben en vervolgens lig ik in mijn bed heel internet af te struinen en laat ik me verleiden door maar door te klikken op bv Instagram en Facebook en voor je het in de gaten hebt is er weer een uur voorbij dat ik net zo goed beneden had kunnen blijven zitten. Ik ben wel iemand die 's nachts echt geen zin heeft in dronken belletjes en whatsappjes van vrienden dus als ik weet dat er verder ook niks ernstigs is met iemand waardoor ik 's nachts onverwachts gebeld kan worden, zet ik hem ook heerlijk uit.  En als ik weet dat er weer een nieuw spel ontwikkeld is (bijvoorbeeld CandyCrush) download ik dat niet, omdat ik dan weet dat ik er net zoals de rest van het land, verslaafd aan kan worden. Leerdoel is dus: niet meer in verleiding komen om maar door te blijven klikken, en erachter komen wat het is dat mij er toe zet om door te klikken. Ik hoop hier binnen een jaar achter te komen en het te ontdekken. Ik heb gekozen voor een jaar omdat ik denk dat het iets kleins maar heel slims is dat iemand heeft bedacht om de verleiding ongemerkt te maken. Of het ligt aan mezelf dat ik te naïef ben om het te zien.

3. Als derde leerdoel wil ik een doelgerichte strategie ontwikkelen om in alle levenssferen (dus niet alleen in mijn familie, en vriendenkring) optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die traditionele, nieuwe en sociale media bieden, zoals tackk.com en LinkedIn. Ik wil weten wanneer welke mediatoepassingen het eigen welbevinden en levensgeluk kunnen verhogen (of juist verlagen) en zet deze mediatoepassingen daar actief voor in. Ik heb niet alleen eigen doeleinden voor ogen, maar ik wil ook die van anderen bevorderen en de communities waaraan deelgenomen wordt. Facebook toont altijd heel veel emoties, ik vind dat mensen het soms te veel beschouwen als een dagboek en niet beseffen dat ze dat delen met al hun 500 vrienden, waarvan sommigen al 10 jaar niet meer gesproken. Ook vind ik dat er over het algemeen zo goed wordt gepraat over het leven, iedereen die laat zien hoe goed ze het wel niet hebben. En als mensen zeuren of klagen op de conducteur of trein die vertraging heeft of een les die saai is, beschouwen ze Facebook als een soort uitlaatklep om maar even te kunnen klagen. Eigenlijk zijn er dus niet veel dingen die je goed kan posten op Facebook als je het zo bekijkt.. Ik ben er nog niet achter welke vorm van social media mij een bepaalde emotie geeft en heb daar ook nog niet opgelet. Daar wil ik achter komen, misschien ben ik ook wel een van de vele levensgenieters voor anderen. Ik ga bijhouden wat ikzelf en anderen allemaal posten op Facebook, en ik ga erop letten hoeveel mensen waarvan ik de berichtjes lees daadwerkelijk ook nog dagelijks/wekelijks spreek. Dit wil ik een á twee maanden in de gaten houden.

De feedback van Irene Harmusial:

"Uit het verhaal van Dieuwke is voor mij duidelijk wat haar leerdoelen zijn. Omdat zij deze door middel van de SMART-methode heeft geformuleerd zijn de leerdoelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Dit zorgt er voor dat een onbekende van buiten af een duidelijk beeld krijgt over wat Dieuwke daadwerkelijk wilt leren. Goed gedaan!"

Comment Stream