istoria minoritatilor

Implicare primaria Iasi in programe culturale

Centrul Regional PER (Project on Ethnic Relations) pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est impreuna cu Intergrupul Parlamentului European pentru minoritati nationale Traditionale, Regiuni Constitutionale si Limbi Regionale au organizat, in data de 4 decembrie 2007, o masa rotunda despre Noi abordari ale problematicii minoritatilor in Uniunea Europeana Ultima rezolutie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind protectia minoritatilor trebuie interpretata in contextul conventiilor deja existente, in special Conventia Cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale, care respinge ideea drepturilor colective. Din acest punct de vedere, rezolutia nu produce nici un fel de efect.Capitala culturala a Romaniei va prezinta bijuteriile sale: case memoriale, centre culturale, teatre, opera, filarmonica, muzee, monumente, biblioteci, mass media, toate conturind o activitate de nivel international. Iasul este un puternic pol mass-media care inglobeaza toate tipurile de media ale acestui secol. mai mult

Programe pentru sustinere istoria minoritatilorMaghiarii si romii reprezinta cele mai numeroase minoritati etnice din Romania, 6,7% din populatia stabila declarand ca limba materna maghiara, iar 1,3 limba romani, potrivit rezultatelor preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011. Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) este organismul guvernamental specializat in protectia drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. DRI finanteaza in fiecare an ONG-urile care deruleaza proiecte interetnice si de combatere a intolerantei. Astfel, se va incerca acoperirea mai multor probleme ale unei comunitati: renovarea scolilor, restabilirea retelei de apa curenta, a structurii drumurilor, crearea de locuri de munca.Guvernul va aloca anul acesta problematicii romilor 64 de miliarde de lei, iar prin programele Phare este alocata suma de 4,8 milioane de euro.

Lipsa informatiilor despre comunitatile minoritare si majoritare este, nunumai in Romania, rezultatul sistemului formal de invatamant a carui programascolara de multe ori ignora sau respinge experienta minoritatilor nationale din aceatara. Acest fapt poate fi cel mai bine urmarit in programa de istorie si are un efectdublu. in primul rand, minoritatile simt ca intreaga lor identitate, cultura, limba,istorie si sensul apartenentei lor la acea tara sunt subminate. Vointa politica de a schimba legislatia si de a alocaresurse acestui obiectiv trebuie sa fie asociata cu modificari in sistemul educationalpentru a asigura o dezvoltare sustenabila pe termen lung, iar Romania face constant pasi in acest sens.

Informatii despre istoria minoritatilor

Aceste programe eea grants ofera finantare pentru 16 state membre UE din Europa Centrala, de Est si de Sud. Un buget de 1,79 miliarde de euro a fost alocat in cadrul granturilor acordate de SEE si Norvegia pentru perioada de programare 2009-2014. In ultimii ani, discutia despre multiculturalism s-a transformat in disputa. Multi lideri politici europeni marcanti s-au grabit sa declare sfarsitul multiculturalismului si esecul unor politici sociale care s-au dezvoltat in acest sens. Exista si voci contrare care considera ca doar un anumit tip de multiculturalism trebuie criticat in masura in care impune limite stricte traditiilor culturale minoritare si prea putine punti de legatura intre ele.

Totul despre aceste programe eea grants

Desi nu este construit peste temelii antice, dupa cum se presupunea la inceputul secolului al XX-lea, Palatul se inalta, in parte, peste ruinele curtilor domnesti medievale, mentionate documentar in 1434. Au fost folosite, partial, si temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refacut de Mihail Sturza (1841-1843) si demantelat in 1904. Edificiul, ridicat intre 1906 and 1925, este creatia cea mai insemnata a arhitectului roman I.D. Berindei, format la scoala pariziana. Din punct de vedere decorativ, in holul central se remarca un mozaic figurativ in care sunt dispuse concentric diverse reprezentari de bestiarum gotic: acvila bicefala, dragonul, grifonul, leul. Situat in apropierea granitei de est a Romaniei, Iasul va fi dupa integrarea in Uniunea Europeana, un principal pol de dezvoltare al partii estice a Uniunii Europene. detalii

Programe de sustinere pentru istoria minoritatilor

Activitati de tip retea, destinate facilitarii schimbului si transferului de bune practici,combaterii practicilor discriminatorii, excluziunii sociale si economice a grupurilor defavorizate, precum si promovarii diversitatii si intelegerii interculturale, inclusiv seminarii, conferinte, ateliere de lucru, vizite de studiu etc. Sesiuni de instruire adresate grupurilor tinta eligibile, in vederea modernizarii sectorului public si cresterii accesibilitatii acestuia pentru grupurile vulnerabile, sau care sa raspunda nevoilor de sprijin ale entitatilor private, inclusiv non-profit. Dezvoltarea de structuri formale sau non-formale de cooperare la nivel local, regional, national, cu scopul de a contribui la procesul de luare a deciziilor si sau la identificarea de masuri, instrumente etc. care sa fie puse in aplicare in scopul combaterii inegalitatilor sociale. istoriaminoritatilor.ro

Pentru a supravietui, minoritatile nationale sunt nevoite sa urmareascapermanent obtinerea drepturilor egale cu cele ale majoritatii, dar totodata si dreptulde a avea libertatea de a-si pastra si dezvolta cultura specifica, la fel cum simajoritatea isi pastreaza si dezvolta cultura proprie. Astfel, minoritatile nationale aunevoie nu doar de drepturi egale, ci si de acceptarea alteritatii lor, respectiv adreptului de a fi diferite. Cunoasterea istoriei comune tuturor acelora careconvietuiesc de secole pe teritoriul actual al Romaniei poate asigura acest aspect.Speram ca acest material va deveni o unealta utila in acest sens in manaprofesorilor de istorie. Or, dupa cumse stie, comandamentele democratizarii si integrarii europene trimit la o percepere si a vocii celuilalt: pentru o armonizare cat mai sincera a relatiilor dintre grupurileetnice care convietuiesc de secole pe teritoriul aceluiasi stat: comandament valabil,cu atat mai mult cu cat in spatiul balcanic, dupa abolirea regimurilor comuniste, s-au produs conflicte interetnice de o gravitate deosebita.

Testarea planurilor de actiune, planurilor de dezvoltare locala, programelor, proiectelor, metodologiilor, instrumentelor etc. dezvoltate in cadrul proiectului in scopul combaterii reducerii discriminarii inegalitatilor este o activitate obligatorie in cazul fiecarui proiect. Activitatile ce vor fi finantate in cadrul proiectelor vizeaza punerea in valoare a patrimoniului cultural si natural, amenajarea zonelor de protectie a obiectivelor de patrimoniu, precum si crearea infrastructurii pentru digitizarea resurselor culturale. Programul doreste sa sustina activitati de conservare si promovare a patrimoniului imaterial al comunitatilor etnice si culturale, inclusiv a populatiei rome.

Tag: viziteaza fonduri diversitate istoria minoritatilor

Comment Stream