Alcoholische dranken

Een frisse pint of een fruitige cocktail. Iedereen heeft wel zijn favoriete drankje. Men drinkt er eentje, daarna volgt de tweede,.. Op het einde van de avond kan men niet meer op de benen staan.

Alcohol kan verschillende invloeden en gevolgen op ons lichaam hebben. Het merendeel denkt bij gevolgen van alcohol alleen maar aan een kater, wat misselijkheid en eventueel braken. Maar men denkt niet aan de langdurige gevolgen voor de lever (die het grootste deel van de alcohol afbreekt), het hart, de hersenen, de bloedvaten, de groeiende kans op kankers en ontstekingen aan het maagslijmvlies, alvleesklier,..

Men moet er zich van bewust worden dat dit geen onschuldige drank is!

Tijdens het drinken voel je meteen dat je lichaam zich anders gaat gedragen. Je polsslag en ademhaling gaan sneller, je pijngevoel vermindert, het maken van de juiste keuze verloopt lastig, je reactiesnelheid vermindert en typisch voor de mannen je krijgt zin in iets vettigs. Maar waarom typisch voor de mannen? Bier drinken wordt al jaren geassocieerd met mannen, terwijl de vrouw eerder grijpt naar een glaasje wijn of een cocktail. De bitterheid van bier, veroorzaakt door lupuline (bestanddeel van hop) wakkert de eetlust aan en bevorderd de spijsvertering. En laten we nu eerlijk zijn, wat smaakt er nu beter dan een versgebakken bakje friet van het frituur?

Maar als men teveel drinkt kan men last krijgen van: het Wernicke/korsakovsyndroom, potentieproblemen, hartfalen, alvleesklierontsteking, leverziekten (zoals levercirrose), gastritis, oesofagitis,..

Alcohol verhoogt bovendien de kans op kanker. Volgens epidemiologisch onderzoek wordt geschat dat in de EU ongeveer 1 op de 10 gevallen van kanker bij mannen en 1 op de 33 gevallen bij vrouwen te danken is aan alcohol. Dit komt neer op bijna 500 000 doden wereldwijd per jaar (STAP 2009).

Dus de volgende keer dat u een avondje gaat stappen, denk beter twee keer na wanneer u uw volgende drankje besteld.

Comment Stream