SEGONA GUERRA MUNDIAL

La invasió japonesa de Manxúria

La invasió japonesa de Manxúria per l'Exèrcit de Kwantung de l'Imperi del Japó, va començar el 19 de setembre de 1931, immediatament després de l'Incident de Mukden. L'ocupació japonesa de Manxúria va durar fins al terme de la Segona Guerra Mundial i donaria lloc a la fundació de l'estat titella de Manchukuo.

Des de començaments del segle XX, Japó era una de les principals potències del planeta. Basava la seua prosperitat econòmica en una moderna indústria i en les exportacions, especialment les realitzades a Xina i Estats Units. La seua població va créixer vertiginosament i el seu exèrcit es va situar entre els més poderosos del món, tal com es va poder apreciar en la Guerra amb Rússia de 1905. Al mateix temps, va iniciar una política expansionista que es va materialitzar en l'annexió de Corea en 1905 i en les constants ingerències en la política Xina.

La Depressió dels Trenta va colpejar amb força l'economia japonesa, ja que els seus tradicionals clients van imposar barreres duaneres als seus productes. Per als líders japonesos es va convertir en vital la construcció d'un imperi propi des del que poder controlar l'accés a les matèries primeres i assegurar un extens mercat per a les seues mercaderies. Van posar els seus ulls en el nord de Xina, més concretament en la regió de Manxúria.

En 1931, es va produir un incident en què es va veure embolicat l'exèrcit japonés que custodiava el ferrocarril del Sud de Manxúria, de propietat nipona. Japó va acusar els xinesos (dividits en faccions independents del poder central de Pequín) de volar part del tram del dit ferrocarril. Molts van pensar que en realitat els responsables del sabotatge havien sigut membres del propi exèrcit japonés, i que l'acte era una mera excusa per a annexar-se el territori xinés.

En 1932 Japón, alegando la defensa de sus intereses, y una vez expulsadas las tropas chinas, creó la República de Manchukuo. En realidad no era sino un protectorado intervenido por los nipones a través de un gobierno títere encabezado por el último emperador de China, Puyi, apeado del trono tras la proclamación de la República China en 1912. En 1934 sería nombrado emperador de Manchukuo, hasta que en 1945, tras la derrota japonesa en la II Guerra Mundial, desapareció como estado.

Xina, impotent per a avortar l'annexió de Manxúria, va elevar una protesta en la Societat de Nacions. La resposta de Japó va ser que la seua acció es justificava per la situació d'anarquia en què es trobava immersa Xina, en legítima defensa dels seus interessos. Davant de la condemna de la Lliga de Nacions i el no reconeixement del nou estat, Japó va abandonar l'organització en 1933.

A partir de 1937 Japó va escometre la invasió de la resta de Xina, originant la Guerra Chino-Japonesa, que s'estendria fins a 1945, ja dins de la Segona Guerra Mundial. Text. Assassinat de l'Arxiduc Francisco Fernando i la seua esposa a Sarajevo, segons el diari ABC

L'annexió de Manxúria va posar en relleu la debilitat i inoperància de la Societat de Nacions. Va suposar així mateix un clar precedent de què prendrien bona nota Alemanya i Itàlia en les seues annexions d'Àustria, Txecoslovàquia Polònia, i Abissínia.

Comment Stream