NAPOLEON

De slag van Waterloo

De Slag van Waterloo

Nog steeds bezoeken zeer veel toeristen het slagveld van Waterloo, waar Napoleon op 18 juni 1815 werd verslagen door ondermeer Britten, Hollanders en Pruisen. In het boek van Luc de Vos, Het einde van Napoleon. Waterloo 1815 uit 1990, lezen we dat in het begin van de 19dfe eeuw een veldslag van een leger van 50.000 tot 100.000 man ca. zes uur duurde.

De bewapening van de infanteriesoldaten bestond uit een silexgeweer met loden kogels, met een bajonet van 40 cm. Men kon één kogel per minuut afvuren, maar 2 % van de kogels ging niet af. Bij neerslag en wind gingen de wapens niet af, want dan waaide het ontstekingskruit uit de pan. De in lood gevatte vuursteen diende om de 30 tot 50 schoten vervangen worden. De loop moest men om de 50 tot 60 schoten met de laadstok schoonmaken.

De artillerie vuurde met bronzen kanonnen van 200 tot 1000 kg twee schoten per minuut af. Na elk schot moest men het achteruitgesprongen stuk weer op zijn plaats zetten. Na ca. 500 schoten kon een kanon uiteenspringen.

De soldaten waren bepakt als echte muilezels. Iedereen droeg ca. 30 kg. de kleding met hoge halsboord was allesbehalve praktisch. De regen liep van de sjako (buisvormige hoed met klep) in de kraag. De lederen schoenen - er was geen onderscheid tussen een linkse en een rechtse - waren na nauwelijks 200 km versleten. De legers verplaatsten zich langzaam. De infanterie trok met een snelheid van 2,5 km per uur door de velden, terwijl de artillerie de waterlopen en de zeldzame kasseiwegen uit de tijd van Maria Theresia en jozef II gebruikte. Een divisie van 6000 man vormde een colonne van 5 km.

De medische dienst was nauwelijks uitgebouwd. Vooral buikwonden werden zeer gevreesd. Er werd veel geamputeerd, de enige oplossing in geval van erge infectie. De Franse gewonden bleven het langst op het slagveld liggen. Ze werden vier dagen na de slag opgeraapt. Inmiddels waren ze van alles beroofd, zelfs van hun kleren. Toch overleefden de meesten de slag. De massagraven werden met kalk en aarde afgedekt.

Het slagveld van Waterloo zag er verschrikkelijk uit: rokende gebouwen, platgebrande velden, ca. 10.000 dode paarden, ca. 4800 gesneuvelde geallieerden en ca. 7000 dode Fransen. Ongeveer 40.000 man werd gewond.

In 1914 werd het slagveld beschermd. Vandaag dragen meer dan 130 steden en dorpen in Groot-Brittannië, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten de naam Waterloo.