De ‘Khan Academy’ stelt een gratisleerplatform beschikbaar via internet. Haar website werkt met ‘YouTube’ en stelt ongeveer drieduizend lesfragmenten beschikbaar. De videolessen gaan over wiskunde, wetenschap, economie en menswetenschappen (o.a. geschiedenis). Ze worden geprojecteerd net alsof je naast een lesgever zit die je persoonlijk uitleg geeft. In korte fragmenten van ca. tien minuten wordt een probleem uitgelegd. Je kunt bij elk gedeelte en thema vragen stellen of de antwoorden op andere vragen raadplegen. Het wiskundig gedeelte werkt met testen waardoor de deelnemer zijn niveau en evolutie kan bepalen. De voertaal is Engels of Spaans. Je kunt als coach studenten registreren die dan bepaalde lessen doorlopen. Je kunt hun vordering opvolgen. In de VSA wordt het materiaal gebruikt om te differentiëren in de lessen.

De stichter, Salman Khan, is een Amerikaan van Bengaalse afkomst met een aantal academische titels. Hij heeft het systeem uitgevonden toen hij zijn nichtje bijles wiskunde gaf en andere familieleden ook geïnteresseerd bleken.

Zie: https://www.khanacademy.org/

Als je van het leerplatform wil gebruik maken, dien je eerst via e-mail, Google of Facebook jezelf te registreren. Eens geregistreerd en ingelogd vind je bovenaan het scherm twee knoppen waardoor je als lerende of als coach kunt starten.