SEJARARAH TELEVISYEN

Siapakah pencipta Televisyen??

1884, Seorang mahasiswa di German bernama Paul Gottlieb Nipkow pertama kali mencuba elektromekanik sistem pada television yang bekerja dengan pemindaian disk.

Bagaimana televisyen ini berfungsi??

Televisyen itu berfungsi  pada lubang yang di interval dalam rotasi disk  dan  akan mengeluarkan cahaya untuk melewati setiap lubang dan menuju ke arah bertentangan. Dengan menggunakan teleskop elektrik dengan resolusi 18 garis.

Kegunaan ciptaan Nipkow??

Rekaan Nipkow tidak dapat dipraktikkan sehingga kemajuan dalam teknologi dicapai pada tahun 1907. Walau demikian, ciptaan tersebut hanya berguna untuk memancarkan gambar  yang terdiri daripada bintik-bintik pelbagai saiz yang terjarak sama rata, melalui talian telegraf atau telefon. Namun begitu ,imej yang bergerak tidak dapat dihasilan kerana saiz tidak dapat dibezakan.

Pencipta Televisyen yang bewarna??

John Logie Baird merupakan seorang jurutera berbangsa Scotland yang terkenal kerana mencipta sistem televisyen berfungsi yang pertama, dan juga siaran televisyen berwarna pertama yang menggunakan elektronik sepenuhnya di dunia.

Mengapakah dia di letakkan di golongan tokoh-tokoh yang tersohor??

Biarpun sistem TV elektromekanik ciptaan Baird sudah diganti oleh sistem elektronik sepenuhnya (seperti ciptaan VladimirZworykin dan Philo Farnsworth), namun pencapaian awal beliau iaitu mendemonstrasi siaran televisyen yang berhasil dan TV warna dan meletakknya di kalangan tokoh-tokoh tersohor penciptaan televisyen.

http://ms.wikipedia.org/wiki/John_Logie_Baird