Hass & Associates Online Reviews

Jag ska aldrig falla för en online shopping bluff någonsin igen

Med Cyber är måndag precis runt hörnet, det en bra tid att varna konsumenter och företagare både av det växande antalet shopping onlinebedrägerier.

En av de mest populära är den Kanada gåsen Rock bluff, som fångade mig platt-inför förra året och som jag skrev om i december 2013. Kort sagt, trodde jag jag hade hittat en fantastisk affär på en av de annonser som dyker upp på Facebook. En Canada Goose Expedition Parka, regelbundet $700 till försäljning för $287. När jag klickade på länken, fördes jag till något som kallas Winter Parka utlopp. Webbplatsen hade kanadagås logotypen. I själva verket var företagets varumärken över hela webbplatsen, tillsammans med andra varumärken och professionella fotografier av människor som bär den ikoniska rockar i kalla miljöer. Det var fri frakt och ingen skatt förmodligen eftersom HST var ingår i priset. Jag har fyllt den online informationen så att leverantören hade min bostadsadress för kreditkort faktureringsändamål och min adress för leverans, precis som Apple, Amazon och andra online försäljning företag gör. Min beställning har bekräftats av e-post en stund senare på vanligt sätt. Men sedan jag fick ett e-postmeddelande senare samma dag att läsa, på dålig engelska:

"Tack för beställning på vår hemsida. Det finns två olika adresser i din beställning. Men enligt kreditkort företagets säkert policy, det måste vara samma information mellan din faktureringsadress och leveransadress för ditt paket. Om du verkligen vill skicka din beställning till din leveransadress, maila oss dina skannade filer av fronter av ditt ID-kort och kredit kort.”

Nu du förmodligen undrar varför någon från Kanada gås eller dess återförsäljare skulle begära en skannad kopia av mitt pass och körkort. Detta röd flagga fick mig att omedelbart avbryta mitt visum innan ordern bearbetades. Sedan dess har innebär min online shopping alltid göra läxor på leverantören, och med sekundära kreditkort med en låg monetär gräns.

Jag upptäckte senare att Canada Goose Fake päls bluff är berömda trots det utmärkta arbetet (verkligt) kanadagås gör att varna konsumenterna att förfalskade produkter. Verkligt Canada Goose kan konsumenterna ange Webbadressen till den misstänkta återförsäljaren i en sökmotor på sin webbplats att avslöja om återförsäljaren är godkänt av kanadagås eller inte. Andra populära online försäljare göra detsamma.

"Winter Parka Outlet" webbplatsen har ändrats radikalt sedan förra året och är noterat "till salu", men det finns många andra där ute. Det beror på att varumärkesförfalskning är stor. Konsumenterna älskar att få erbjudanden på dyra märken, och misslyckas ofta med att inse att vad de får är lager från en sweatshop görs av barn arbetare med sämre, oren eller ens biologiskt förorenat filler "låtsas" vara gås ned och med en päls krage gjord av tvättbjörn eller hund.

När jag skriver detta, fortsätter jag att se annonser för Canada Goose jackor under $300 och $29 Ray-Ban solglasögon poppar upp på Facebook. Annonser för mirakel viktminskning piller finns överallt, men kom ihåg, det finns inga mirakel viktminskning piller av samma anledning som faith healers inte fungerar på sjukhus och synska inte vinner på lotto varje vecka. Om det är ett e-postmeddelande till dig, eller på en social media-plattform som Facebook, om priset verkar för bra för att vara sant, varorna är troligen falska.

E-post som inte är fångade av min spam-filter erbjuder Viagra, Rolex klockor och en mängd billiga elektroniska produkter, men de är endast tillgängliga om jag "Klicka här" för mer detaljer (uppenbarligen phishing för min bekräftat e-postadress). Hur har de fått min adress i första hand? Jag slår vad om att min av Office-assistenten i Outlook automatiskt besvarade sin första e-post.

Nätfiske är endemiska. RCMP har nyttig information här om hur platsen en phishing expedition för dem som vill ha mer information om spotting kontrollampa undertecknat av on-line shopping bedrägeri. Better Business Bureau har också information om phishing och shopping bedrägerier.

RCMP säger att vanhedrande online försäljare bara så snart skulle ha din privata information om de inte kan sälja dig ett fake päls eller diet piller.

Bedrägerier som detta inte är begränsat till Facebook och e-post. Globe Business författare Michael Babad skrev nyligen om WestJet telefon bluff, där en "robocal" telefoner du berätta att du är sådan värderas WestJet kund, du har vunnit en gratis flyg WestJet eller en gratis semester. "Om du inte har fått samtalet ännu, var har du varit?" säger Babad "Det är den mest utbredda bluff som jag kan komma ihåg." WestJet värva inte via telefon. Samtalen är ett försök till nätfiske för din personliga information. Westjets blogg säger bedragarna kan använda vissa webbplatser (se företagets blogg) och rekommenderar du rapportera samtal till kanadensiska bedrägeribekämpning centrum hemsida eller genom att ringa 1-888-495-8501, och varna dina vänner på sociala medier om bluff

Så kan oavsett om du är online eller på telefon, om du ombeds ge Detaljer utöver ditt namn och adress – som din datum födelse, Försäkringskassan eller mors flicknamn (en viktig säkerhetsfråga som du inte bör lämna ut), du snart vara offer för en bluff.

Uppenbarligen begäran om ditt användarnamn och lösenord, förarens licens antal, personliga identifikationsnummer (PIN), bankkontonummer och passnummer bör ringer varningsklockorna och bör aldrig-repeat, aldrig – lämnas ut till en online eller telefon leverantör. Om ansökningarna som görs av e-post, på bruten engelska, bör dessa klockor ringer bara en smula högre.

Säljaren kanske också din personliga information att sälja så att någon ännu mer vanhedrande kan komma åt dina bankkonton eller öppna nya i ditt namn, överföring banktillgodohavanden, ansöka om lån, kreditkort och även pass eller regeringen fördelar i ditt namn.

Så njut av din online shopping i de närmaste veckorna. Kom bara ihåg det berömda citatet av Abraham Lincoln: "Man ska inte tro allt man läser bara för att de ser det på Internet." Han kan också ha lagt till: "eller hört om det i en robocall."

Tony Wilson är franchising, licensiering och intellektuell egendom jurist på Boughton lag Corp i Vancouver, han är adjungerad professor vid Simon Fraser University (SFU) och han är författare till två böcker: hantera din Online rykte och köpa en Franchise i Kanada. Hans åsikter återspeglar inte de av Law Society of British Columbia, SFU eller någon annan organisation.

Comment Stream