Proljetnice

Proljetnice su: jaglaci,visibabe, šafrani, proljetni drijemovac i druge vrste...

Proljeće kalendarski počinje 21. ožujka, a završava 21. lipnja u godini.

Iako kalendarski proljeće dolazi tek krajem ožujka, proljetnice su one biljke koje među prvima provire iz zemlje, a ponekad čak i u siječnju. Kako je priroda maštovita i praktična vidimo upravo iz primjera proljetnica koje se svojim bojama još više ističu na snijegu koji se ponegdje još uvijek može naći. Boje njihovih latica, kako i priliči proljeću, rastapaju sivilo i duge zimske dane i otvaraju put novome godišnjem dobu.

JETRENKA

Jetrenka je višegodišnja biljka, visoka do 15 cm s bogato razgranjenim podankom. U rano proljeće najprije potjeraju duge cvjetne stapke sa cvjetovima. Zaštitni listići cvijeta imaju potpuni izgled čaške. Za vrijeme cvatnje razvijaju se listovi na dugim peteljkama koji su s donje strane kao i peteljka gusto obrasli dlakama. Listovi su na gornjoj strani zeleni, a na do­njoj su strani često kao i peteljka svijetloljubičaste boje. Listovi kasnije po­stanu kožasti i odumiru tek drugog proljeća, nakon cvatnje. Cvjetovi su svijetlo do tamnoplave boje, rijetko crvenkasti ili bijeli, a prašnici su go­tovo sasvim bijeli.

KOCKAVICA

Kockavica  je privlačna biljka koja zbog svoje ljepote predstavlja pravi ukras proljetnih livada. U rano proljeće ona se razvija iz lukovice i može narasti do 30 cm visine. Njezina tanka stabljika na vrhu nosi cvijet, ispod kojeg je naizmjenično poredano nekoliko dugih i uskih listova. Cvjetovi su građom tipični za porodicu ljiljana (Liliaceae), ali su oblikom i bojom specifični: veliki su i teški zbog čega vise te su crveno-smeđe do purpurno obojeni, sa svjetlijim i tamnijim šarama. Ove šare tvore uzorak šahovnice od čega potječe i hrvatski naziv za ovu vrstu - kockavica. Cvjetovi su uglavnom pojedinačni, no ponekad ih se na jednoj stabljici može pronaći dva ili više. Pojavljuju se tijekom ožujka i travnja, a oprašuju ih bumbari i pčele. Osim sjemenkama, koje se razvijaju u uspravnim plodovima tobolcima, kockavica se može razmnožavati i vegetativno odnosno lukovicama.

Kockavica počinje cvjetati tek nakon pet do osam godina, te može doživjeti starost od čak 30, a vjerojatno i više, godina. Otrovna je, pogotovo za sisavce.

Stanište kockavice uglavnom predstavljaju vlažne livade, a rjeđe raste i u svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama. Rasprostranjena je na području središnje, sjeverne i sjeveroistočne Hrvatske, uz nekoliko izoliranih nalazišta s područja Velebita.

Kao osjetljiva vrsta (VU), kockavica je uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske, te je kao takva strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode. Ugrožena je zbog gubitka vlažnih livada na kojima raste. Ova staništa nestaju zbog negativnih čovjekovih djelovanja koja uključuju melioraciju i urbanizaciju te pretvaranje zemljišta u oranice. S druge strane, ta su staništa ugrožena i prirodnim procesima zaraštavanja drvenastom vegetacijom do kojih dolazi uslijed prestanka košnje i ispaše te zapuštanja livada.

Akcija praćenja stanja (monitoringa) kockavice za osnovne i srednje škole

Projekt Praćenje stanja kockavice pokrenut je 2005. godine u suradnji sa školama iz Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, na čijem su području neke škole već provodile praćenje kockavice. Stoga su 2006. godine pozvane sve osnovne i srednje škole iz tih županija da se aktivno uključe u ovaj projekt, a 2007. godine uključene su i škole na području Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije. Monitoring kockavice u suradnji sa školama nastavljen je i u 2008. godini, a prošle godine u njega su se uključile i pojedine škole Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije. Ove godine Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima prije navedenih županija, ali i onom Zagrebačke županije, namjerava u monitoring kockavice uključiti i one škole koje u akciji dosad nisu sudjelovale.

Kako bi se olakšao terenski rad, a prikupljanje podataka o kockavici ujednačilo, Državni zavod za zaštitu prirode održava stručne radionice o inventarizaciji i praćenju stanja flore namijenjene učiteljima biologije koji se željele uključiti u akciju prebrojavanja kockavice.

Akcija se svake godine održava tijekom ožujka i travnja, a škole ispunjene obrasce sa terenskim podacima dostavljaju u Državni zavod za zaštitu prirode.

Comment Stream